Nieuws

De zwarte kolenlijst van Noorwegen

De grootste pensioenfondsbeheerder van Noorwegen heeft 27 kolenbedrijven uit zijn portefeuilles geschrapt.

De grootste pensioenfondsbeheerder van Noorwegen heeft 27 kolenbedrijven uit zijn portefeuilles geschrapt, schrijft IPE. Het Kommunal Landspensjonskasse (KLP) kondigde vorige maand al aan dat het niet meer gaat beleggen in bedrijven die een substantieel deel van hun inkomen uit kolen halen.

De eerste evaluatie van KLP komt neer op een desinvestering van 27 bedrijven, in totaal goed voor 44 miljoen euro vermogen. In totaal beheert de pensioengroep meer dan 60 miljard euro aan vermogen. De zwarte lijst bestaat uit bedrijven van over de hele wereld. 

Een van de namen is Peabody Energy Corporation, 's werelds grootste kolenbedrijf, en electriciteitsbedrijf American Electric Power. Ook kolenmijnbouwbedrijf China Coal Copmany en kolenverbandingscentralebedrijf China Resources Power Holding Company komen er niet meer in bij KLP. Een andere grote naam is Tata Power, India's grootste energiebedrijf. 

"This is the first step in an effort to purge our investments of coal," zegt Jeanett Bergan, hoofd verantwoorde beleggingen bij KLP.“The next step now is to press companies to move in a more climate-friendly direction and reduce their carbon emissions."

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    Outlook 2022