Nieuws

4 visies op jaarlijks herbalanceren

Veel beleggers houden tegen het eind van het jaar hun portefeuille tegen het licht. Hoe werkt dat bij ETF's?

Bij portefeuilles met ETF’s bestaat er niet zoiets als een vast schema om te herbalanceren. Maar veel beleggers houden tegen het eind van het jaar hun portefeuille tegen het licht om te kijken waar zij staan. ETF.com geeft vier verschillende visies op het jaarlijkse fenomeen van herbalanceren.

Neem afscheid van de best performers
Mitch Reiner raadt beleggers aan eerst te kijken naar de posities die het beste gerendeerd hebben in de achterliggende twaalf maanden. Hij hanteert de stelregel dat de best presterende fondsen in het verleden, dat niet meer doen in de toekomst. Zijn advies is om te snijden in de overwogen posities die het erg goed gedaan hebben. Nog belangrijker is dat beleggers hun doelen halen, die moeten zij dus helder op hun netvlies hebben staan.

Risico-criterium
Voor Aaron Izenstark telt maar één criterium. Beleggers moeten afwegen of hun portefeuille nog in lijn is met hun risico-tolerantie. Vooral als een van de markten waarin men belegt enorm gegroeid is, kan de portefeuille uit balans raken. Risico is de doorslaggevende factor voor het herbalanceren van de portefeuille, want beleggen heeft alles met risico te maken. Wat Izenstark betreft hoeven de winnaars niet perse verkocht te worden, maar moet men zorgen dat de asset allocatie optimaal is.

Lange termijn focus
Jaarlijks herbalanceren is een goed moment, meent Wayne Schmidt. Als men dit doet voor het einde van het jaar, kan men nog de belastingtechnische aspecten mee laten wegen. Fiscale redenen zijn echter wel secundair, vindt Schmidt. Risico en doelstelling zijn de belangrijkste criteria. Als een portefeuille risicogewogen is samengesteld enkele jaren geleden, dan is de kans groot dat het risico nu is toegenomen. Tijd om de portefeuille te resetten naar de juiste risico tolerantie. Hierbij zijn marginale aanpassingen voldoende. Schmidt vindt het onwenselijk om drastische veranderingen door te voeren. Portefeuilles dienen een lange termijn focus te hebben. 

Jaarlijks herbalanceren is inefficiënt
Ric Edelman gelooft niet in een jaarlijks herbalanceren. Het is inefficiënt en niet effectief. De enige herweging die Edelman toepast is procentueel. Elke asset class mag binnen een bandbreedte bewegen, uitbraak naar een bepaalde kant geeft aanleiding tot herweging. Herbalanceren op een vast en vaak gelijk moment is geforceerd. Niemand wil uiteindelijk een portefeuille hebben waarin alles gelijktijdig omhoog of naar beneden gaat.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie