Ruben Munsterman is vier dagen in de week contentmanager van IEXProfs. Daarnaast werkt hij nog één dag in de week bij Follow the Money.

Nieuws

Healthcare-sector niet te duur

De gezondheidszorg is dit jaar een van de best presterende sectoren. Hoe ver gaan de koersen nog stijgen?

De gezondheidszorg is dit jaar op de aandelenmarkten een van de best presterende sectoren. Dat roept de vraag op: hoe ver gaan de koersen nog stijgen? John Bowler, fondsmanager Global Healthcare bij Schroders, ziet een doorlopende innovatie in de industrie en denkt dat de groeispurt nog niet voorbij is.

"Een belangrijk thema op dit moment in de health care sector is de nieuwe productencyclus die nu een tijdje aan de gang is," aldus Bowler. "In het verleden was dit ook de aanjager van groei." In onderstaande grafiek is te zien dat in de afgelopen drie jaar weer veel nieuwe medicijnen door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) zijn goedgekeurd. Ook duidt de groei van het aantal biologische medicijnen op meer innovatie.

Er is dus een hoop gaande in de farmacie. Een concreet voorbeeld is de gigant Novartis, die met zijn nieuwe medicijn de sterftekans van chronisch hartfalen met 20% vermindert. "De voorspelling is dat dit product in 2020 ongeveer 4,4 miljard dollar zal omzetten, dat is zelfs voor een reus als Novartis betekenisvol," geeft John Bowler mee. En zo zijn er nog tal van voorbeelden.

Als een gevolg van al deze nieuwe goedgekeurde medicijnen, stijgt de winstgroei van de MSCI World Pharmaceutical Sector sinds 2011 structureel. Aan die earnings growth hoeft zeker nog geen einde te komen. In de jaren 90 - tijdens de eerste grote productencyclus - was dat namelijk nog velen malen hoger. 

Tot slot dan misschien wel de allerbelangrijkste graadmeter voor beleggers om te bepalen of de sector als geheel op dit moment niet te duur is op de beurs: de koers-winstverhouding. Die zit keurig op ongeveer het historisch gemiddelde, terwijl er dus waarschijnlijk mooie groeicijfers aan zitten te komen.


Ruben Munsterman is redacteur bij IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van Rubens actuele beleggingen.

Lees meer

Outlook 2022