Ruben Munsterman is vier dagen in de week contentmanager van IEXProfs. Daarnaast werkt hij nog één dag in de week bij Follow the Money.

Nieuws

Ontmoet het tengere trio

De Fed gaat hiken. Dit zijn de drie landen die het volgens HSBC zwaar gaan krijgen.

Economen en beleggers zijn het bijna nooit eens. Dus het is best bijzonder dat ik toch minstens tien economen van verschillende fondshuizen heb horen zeggen dat de Federal Reserve ergens halverwege 2015 zijn rente gaat verhogen. Vandaag nog zei Robeco het weer. Het gaat dus in 2015 komen, die hike. Een hogere rente en het herstel van de Amerikaanse economie zal de dollar versterken. Iedereen stelt nu de vraag: wat als de dollar stijgt. 

De vorige keer dat de Fed op de rem dreigde te gaan staan, had een analist van Morgan Stanley het over de Fragile Five, een term die sindsdien regelmatig wordt gebruikt door fondsmanagers, journalisten en economen. Dat waren de landen - Turkije, Brazilie, India, Zuid Afrika, Indonesie - die slecht zouden gaan op het feit dat de Fed de kraan van goedkoop geld iets zou dichtdraaien. De Fragile Five waren te afhankelijk van buitenlands geld, zo was het verhaal, en de beurzen van vooral India en Indonesie draaiden in dat jaar daardoor slecht. 

De Britse bank HSBC heeft een lijstje gemaakt van landen die ditmaal op het zorgenlijstje van beleggers horen te staan. De senior economist, Frederic Neumann, van HSBC is alleen een leuke troetelnaam vergeten. Dus bij deze laat ik u kennis maken met het Tengere Trio. Want ja, het zijn er drie: China, Hongkong en Maleisië.

De zorgen van Neumann gaan uit naar het krimpende overschot op de lopende rekening van deze landen, dat harder krimpt dan bij andere Aziatische broeders. Waarom is dat erg? "A shrinking surplus can signal emerging vulnerabilities, just as a narrowing deficit may leave a country more resilient. In short: don't just look at the current account balance, but at its direction, too," aldus Neumann.

"If a country's saving rate falls, especially relative to investment, this can often signal rising inefficiency possibly reflecting capital misallocation, and therefore heightened financial vulnerability despite excess saving." Het tengere trio loopt volgens HSBC gevaar omdat in deze landen de nationale spaarqoute tussen 2008 en 2013 flink is gedaald

Terug naar de Fragile Five. De beurzen en valuta van India en Indonesië gingen hard onderuit in 2013. Dat kwam omdat deze landen toen een groot tekort hadden op de lopende rekening. Als de wereldmunt, de dollar, stijgt ten opzichte van de nationale munt, wordt het immers voor deze landen moeilijker om buitenlandse schuldeisers terug betalen. Geen goed teken. In de gaten houden dus, dat tengere trio. 


Ruben Munsterman is redacteur bij IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van Rubens actuele beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie