Nieuws

Verzadiging bij junkbond-brokers

Het aantal brokers in junkbonds is sinds 2009 verdubbeld, maar de markt lijkt een verzadigingspunt bereikt te hebben.

De piek in brokers, die allemaal een stukje van de lucratieve junkbond business wilden meepikken, lijkt nu wel achter de rug. Voor het eerst sinds 2008 groeit het aantal brokers in high hield obligaties niet, meldt Bloomberg. Het tij lijkt te keren, met het vooruitzicht op een stijgende obligatierente in de komende jaren. Het aantal brokers is sinds 2009 verdubbeld, maar de markt heeft een verzadigingspunt bereikt.

Analist Charles Peabody voorspelt minder deals, omdat de leenkosten voor dit risicovolle papier oplopen. Dit jaar verkochten 87 firma’s het risicovolle schuldpapier, tegen 92 vorig jaar. Na de kredietcrisis zijn veel nieuwe brokers ten tonele verschenen. Na vijf jaar lijkt de markt zich op te maken voor een nieuwe verandering. Sommige aanbieden probeerden hun marktaandeel te vergroten en een aantal kleine brokers zocht hun kracht in consolidatie.

Met de val van de olieprijs eind augustus is ook het aantal uitgiftes afgenomen met 1,7%. Junkbond verkopen liggen nog wel op koers voor een nieuw recordjaar, denkt Bloomberg. 

De afgelopen jaren wilden banken graag een graantje meepikken van deze lucratieve business. De brokers krijgen gemiddeld een vergoeding van 1,3% op de emissie van dit risicovolle papier, wat aanzienlijk hoger is dan de 0,49% op investment grade emissies. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's