Nieuws

"Beheerder, bied totaaloplossing"

Hans Janssen Daalen (Dufas) vindt dat Nederland in Europa het voortouw moet nemen in een "new school of asset management" .

Als de financiële crisis iets duidelijk heeft gemaakt, dan is het dat politici weinig kaas hebben gegeten van vermogensbeheer en dat het imago van de financiële sector zo zwaar is ingedeukt dat het negativisme bij consumenten over financiële dienstverleners nog nauwelijks is geluwd.

Dat stelde Hans Janssen Daalen (foto), voorzitter van de branchevereniging van Nederlandse vermogensbeheerders (Dufas), gisteren op een bijeenkomst van Ernst & Young over vermogensbeheer in Nederland. "Ik heb politici moeten uitleggen dat een vermogensbeheerder geen bank is. En dat het vermogen van de klant in de meeste gevallen helemaal los staat van de beheerder zelf. Dat was voor veel mensen nieuw." 

Het valt Janssen Daalen op dat de financiële sector in Nederland nog altijd flink onder vuur ligt - en misschien wel zwaarder dan in de ons omringende landen. "Het heeft misschien te maken met onze calvinistische inslag. Er moet kennelijk 'boete worden gedaan' voor gemaakte fouten." De maatregelen waar dat zich in uit worden door hem gemengd ontvangen.

Newskool vs. oldskool

"Met het provisieverbod geeft Nederland, samen met het Verenigd Koninkrijk, het goede voorbeeld. Maar zo'n eenzijdig strenge maatregel als de bonuscap tot 20% van het jaarsalaris knaagt wat mij betreft aan de fundamenten van ons vestigingsklimaat. In andere landen is dat 100% of zelfs 200%."

Het zal niet stimulerend werken op de Nederlandse vermogensbeheerindustrie, die toch al zware tijden doormaakt, zegt Janssen Daalen. "Het aantal particuliere beleggers in Nederland is gedaald van 1,5 miljoen voor de crisis tot zo'n 750.000 nu. Dat is al wel weer iets meer dan een jaar geleden, toen naar schatting 650.000 mensen belegden. Ook het bedrag wat in Nederlandse fondsen is belegd is gedaald. Retailbeleggers hebben 23 miljard euro in Nederlandse fondsen zitten, tegen 40 miljard institutioneel geld." 

Janssen Daalen vindt dat dat aanmerkelijk meer zou kunnen zijn en geeft aan dat er in Europa kansen liggen voor alerte marktpartijen. Daarbij is de relatieve voorsprong die Nederland en Groot-Brittannië hebben ingenomen door het invoeren van het provisieverbod een handig hulpmiddel. "In Europa zie je dat Nederland en Groot-Brittannië nu als eerste de new school of asset management hebben omarmd. In de rest van continentaal Europa domineert de old school nog."

Vragen om ongelukken

Die oude school kenmerkt zich volgens de Dufas-voorman vooral door politieke inertie en een markt die wordt gedomineerd door een gesloten verzekeringswereld, die vernieuwingen tegenhoudt. Terwijl die markten stilstaan, zegt Janssen Daalen, kunnen Nederlandse vermogensbeheerders zich al volledig richten op de moderne retailbelegger, die steeds vaker in execution only-oplossingen verzeild raakt.

Het is van groot belang om die belegger bij de hand te nemen en hem niet laten verzanden in een ingewikkeld en omvangrijk productaanbod, waar de gemiddelde consument zonder advies geen goede keuze kan maken. "Er is grote behoefte aan evenwichtige en begrijpelijke totaaloplossingen voor die beleggers, en een minder gefragmenteerd aanbod in execution only. Als dat er niet komt is het loslaten van grote groepen klanten in execution only een accident waiting to happen."  

Lees ook: De "Code of Excellence" voor vermogensbeheerders, van Dufas


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

De impact van het coronavirus