Ruben Munsterman is vier dagen in de week contentmanager van IEXProfs. Daarnaast werkt hij nog één dag in de week bij Follow the Money.

Nieuws

Dit zijn de 500 grootste fondshuizen

Vanguard staat nu op de tweede plek in de lijst van de 500 grootste fondshuizen ter wereld en passeert Allianz GI.

Tower Watson heeft weer zijn jaarlijkse lijst van 500 grootste fondshuizen gepubliceerd. De standen dateren van eind 2013 en hebben dus enige vertraging. De top-drie is veranderd. Vanguard staat nu op nummer twee en passeert daarmee Allianz Global Investors, die wegzakt naar plek drie. 

De Amerikaanse investeringsmaatschappij Vanguard, die vooral passieve fondsen aanbiedt, continueerde zijn groei en beheert in totaal zo'n 2,7 biljoen dollar. Allianz GI, die zich juist op actief beheer richt, kromp daarentegen in 2013. Dat komt voornamelijk door slechte restultaten bij het obligatiefonds Total Return Fund van dochterbedrijf Pimco. Het effect van het vertrek van Bill Gross in 2014 is nog niet in deze meting meegenomen. 

BlackRock is voor het vierde opeenvolgende jaar de onbetwiste nummer één met 4,3 biljoen dollar aan assets under management (aum). De 500 grootste fondsenaanbieders waren eind vorig jaar goed voor in totaal 76,5 biljoen dollar. Dat is 11,8% meer dan het jaar daarvoor. De industrie is dus behoorlijk gegroeid. Dat kan liggen aan de bullmarkten die in 2013 op veel grote aandelenmarkten heersten. Passief beheerd vermogen is in de laatste tien jaar meer dan verdrievoudigd naar 14 biljoen dollar in totaal. 

Wat verder opvalt is dat het totale vermogen onder beheer van Noord-Amerikaase managers met 16,7% groeide naar $41,9 biljoen. Europese fondsen konden rekenen op bijna 10% meer vermogen en staan op $26,3 biljoen. Het andere grote vermogensgebied, Japan, daalde met 5,5% naar $4,6 biljoen.

Nederlandse fondsen hebben in de afgelopen vijf jaar behoorlijk wat marktaandeel verloren op internationaal niveau, blijkt uit het onderzoek. Waar de fondsen uit de polder in 2003 en 2008 nog zo een marktaandeel van 5% hadden, is dat in 2013 gezakt naar ongeveer 2,5%. Aegon Group is in 2013 de hoogste Nederlandse fondsenaanbieder op plek 26. 


Ruben Munsterman is redacteur bij IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van Rubens actuele beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen