Fleur van Dalsem werkt ruim tien jaar bij IEX en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft voor meerdere IEX-websites, vooral voor IEXProfs, en voor het IEXProfs magazine.

Nieuws

Vrouw wil liefst kapitaalbehoud

Wat moet een mannelijke financieel adviseur weten voordat hij een vrouwelijke klant spreekt? Deel 2.

Wat is dat toch met vrouwen en geld? Ze zijn slechter in financieel onderhandelen, krijgen minder betaald dan mannen voor dezelfde functie, blijven vaker meer (werk)uren thuis bij de kinderen en zijn zo minder financieel zelfstandig dan hun partners. En dat terwijl de pensioenpot slinkt, scheiden geen schande meer is, vrouwen erg oud worden en het meer dan ooit belangrijk is dat vrouwen hun eigen inkomen hebben en zelf sparen en beleggen voor hun oude dag. Even de dure kinderopvang en andere obstakels om dit te realiseren niet meegenomen.

Interesseert geld ze niet? Weten ze er niet genoeg van, zijn ze te onzeker?

Dat valt wel mee. Uit het onderzoek Do women prefer Pink? The effect of a gender steriotypical stock portfolio on investing dicisions van onder andere Henriëtte Prast, hoogleraar persoonlijke financiële planning aan de Universiteit van Tilburg, blijkt dat vrouwen minder vaak beleggen omdat ze minder weten van de aandelenmarkt en bedrijven met een beursnotering. Of denken minder te weten.

Of kan het zijn dat vrouwen gewoon niet goed benaderd worden door hun bank, adviseur of vermogensbeheerder? Uit het onderzoek Seven ways to knit your portfolio: is investor communication neutral van Prast en drie mede-onderzoekers blijkt dat beleggingscommunicatie alles behalve neutraal is. De woordkeus en metaforen op beleggingswebsites spreken (onbewust) vooral mannen aan. Opvallend is overigens dat Prast geen onderzoeksbudget heeft voor haar genderonderzoeken in de economie: “Ik ben me nu dus wetenschappelijk bezig gaan houden met vrouwen en vermogen. In mijn vrije tijd want het is heel moeilijk om subsidie te krijgen voor iets waar gender in voorkomt, althans bij economie,” verklaart de hoogleraar.

Rijker en rijker
In ieder geval worden dames wel een steeds aantrekkelijkere klantengroep. Ze zijn, in vergelijking met een aantal jaar geleden, namelijk hoger opgeleid, hebben steeds betere banen en worden steeds vermogender. En zij hebben daardoor meer vermogen om te investeren in vastgoed, aandelen en andere financiële producten. Het lijkt er evenwel op dat grootbanken en adviseurs geen speciaal adviesbeleid hebben voor vrouwelijke klanten.

Ze krijgen dezelfde behandeling als de mannen, met soms wat aanpassingen, zoals een manvrouw-adviesteam en een adviesverhaal zonder jargon. Wel weten de adviseurs dat mannen over het algemeen meer risico durven te nemen en vrouwen veel behoudender zijn als het gaat om hun vermogen en daar houden ze dan ook zeker rekening mee bij het adviseren. Toch komt er – vooral vanuit de Verenigde Staten, waar ze altijd voorlopen met trends op financieel gebied – meer aandacht voor de holistische benadering van financieel advies.

Dat betekent dat de nadruk meer komt te liggen op oplossingen voor zowel de economische als de emotionele wensen van de klant. De klant staat immers centraal, toch?

Gemak dient de mens

Op het gebied van geld verschillen mannen en vrouwen het meest opvallend van elkaar in hun houding ten opzichte van geld, zo blijkt uit een onderzoek van het Nibud (Mannen, vrouwen en geldzaken 2012). En ook weer blijkt dat vrouwen geld vooral zien als zekerheid en dat zij het meer eens zijn met de stelling om geld opzij te zetten voor later.

Mannen zijn vaker dan vrouwen gericht op de korte termijn en vinden luxe belangrijk. Het verschil is het grootst bij de stelling 'Gemak speelt een belangrijke rol bij mijn gedrag en mijn besluiten'. Van de mannen is 66% het hiermee eens, tegen 53% van de vrouwen.


Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. Fleur van Dalsem neemt posities in op de financiele markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie