Nieuws

Tweede golf in edelmetalenbubbel

De tweede golf in de edelmetalenbubbel staat voor de deur. We zouden weleens terug kunnen vallen tot pre-crisisniveaus.

De tweede golf in de edelmetalenbubbel staat voor de deur. Dat is althans de mening die Mark Dow verkondigt op zijn microblog. Wie zijn blogs de afgelopen jaren heeft gevolgd, sinds 2011, weet dat hij bepaald geen fan is van edelmetalen.

De ironie van de edelmetalenbubbel is volgens hem dat de mensen die om het hardst riepen dat er een bubbel aankwam – in aandelen, obligaties, krediet of wat dan ook – hun toevlucht zochten tot de enige asset class die werkelijk een bubbel is geworden. Met andere woorden: met hun bubbelangst, creëerden ze hun eigen bubbel. De eerste ‘etappe’ van het uiteenspatten van die zeepbel in edelmetalen zagen we ruwweg tussen eind 2012 en juni 2013. Sindsdien zagen we consolidatie, met opeenvolgende schommelingen die steeds blijven steken rond het 1200-1250 niveau.

Terug naar pre-crisisniveau?
Volgens de auteur is de tweede etappe van deze bubbel afgelopen week begonnen. Hoewel het altijd lastig is om dit te stellen, ziet hij daarvoor twee belangrijke aanwijzingen: de koersschommelingen en het gegeven dat de instroom in goud vorige week het grootst in tijden was. Daarnaast wijst hij erop dat zijn bewering wordt ondersteund door de fundamentals; alle elementen werken tegen edelmetalen. 

Op de vraag hoever hij denkt dat goud kan gaan dalen, moet hij het exacte antwoord schuldig blijven. Zijn voorspelling is dat goud terug zal keren naar de niveaus die we voor de crisis hebben gezien, ergens rond de 700-750. Dat lijkt hem een redelijke en conservatieve verwachting. 

Dow sluit af met een grafiek van de ontwikkeling van goud, met de opdracht deze om te draaien en u voor te stellen dat het een aandeel was. Zou u het dan kopen?

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Outlook 2022