Fleur van Dalsem werkt ruim tien jaar bij IEX en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft voor meerdere IEX-websites, vooral voor IEXProfs, en voor het IEXProfs magazine.

Nieuws

Advies aan vrouwen: zes tips

Adviseren aan vrouwen is een heel andere tak van sport dan advies geven aan mannen. Zes tips voor adviseurs.

Waar moet je op letten als je een afspraak hebt met een dame voor een adviesgesprek, behalve er verzorgd uitzien? Bedenk dat het bij vrouwen minder draait om cijfers, maar vooral om emotie. Hoe stom dat ook klinkt als het gaat om economie en getallen. Zes tips voor het adviseren van een vrouwelijke klant.

1. Vrouwen begrijpen elkaar beter
Komt de vrouwelijke klant zonder partner, dan is het wellicht handig om als mannelijke adviseur in ieder geval een vrouwelijke adviseur bij het gesprek te vragen of de klant helemaal door te verwijzen naar een vrouwelijke collega. Soms hebben vrouwen liever een andere vrouw aan de andere kant van de tafel die zich beter kan inleven in hun plannen en wensen, zo tipt een ervaren adviseur.

2. Komen man en vrouw als stel, behandel ze gelijk
Komen de man en vrouw als stel, dan ontstaat er een hele andere dynamiek, vertelt een adviseur. Vrouwen zijn realistischer over de plannen en meer risicomijdend als het gaat om beleggingen. Daarover later meer. Maar een adviseur die de vrouw alleen maar ziet als de vrouw van zijn klant, kan in de problemen komen als de man overlijdt.

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat driekwart van de vrouwen na het overlijden van hun partner, een andere adviseur kiezen omdat ze zich niet begrepen voelden door hun adviseur. Ga dus niet alleen in gesprek met de man, maar betrek de vrouw vanaf het begin bij de financiële planning. En vraag de man als hij alleen komt de volgende keer zijn partner mee te nemen. Houd bij de planning rekening met het (vroeg) overlijden van een van de partners. Wat moet er dan gebeuren, wat zou de man belangrijk vinden, wat zou de vrouw graag willen? Zij leeft waarschijnlijk het langst en dat geeft haar een belangrijke stem in de financiële planning.

Een extra tip van een adviseur is om bij een stel bijvoorbeeld een mannelijke beleggingsadviseur en een vrouwelijke financieel planner aan tafel te zetten.

3. Vrouwen hechten aan kapitaalsbescherming
De risicobereidheid van vrouwen is lager, zo blijkt uit vele onderzoeken. Ze vinden kapitaalsbescherming belangrijker dan rijk worden en zullen hun portefeuille dus zo in willen richten. Uit de Capgemini, RBC Wealth Management & Scorpio Partnership Global HNW Insights Survey (Q1 2014) blijkt dat vrouwen bijvoorbeeld meer cash aanhouden dan mannen, respectievelijk 31% tegenover 24%. Het gevaar is echter dat vrouwen door die risicomijdende houding op termijn onvoldoende vermogen hebben om een goed pensioen te kunnen genieten. Het is aan de adviseur om de juiste balans te vinden tussen risico en verwacht rendement en een comfortabel gevoel daarbij voor de klant.

4. Vrouwen investeren voor de lange termijn
Zowel in persoonlijke relaties als op de beurs. Een portefeuille voor vrouwen moet geschikt zijn voor de lange termijn, want dagelijks naar de beurs kijken doen ze liever niet. Daarnaast zijn ze vaak realistischer en durven ze sneller toe te geven dat ze een verkeerde investeringsbeslissing hebben gemaakt. Cut your losses, dat durven mannen vaak niet, dames wel. Let your profits run, is aan de andere kant iets waar vrouwen vaak te voorzichtig voor zijn. Die willen sneller winst nemen op een positie.

5. Work-life balance belangrijk
Het is nog steeds zo dat vrouwen sneller zorgtaken op zich nemen thuis. Dat kan zijn voor kinderen of ouders op leeftijd. Daardoor maken ze minder uren op werk en bouwen ze minder pensioen op. Op zich is dat niet gek, vrouwen vinden een goede balans tussen werk en de rest van hun leven doorgaans belangrijk. De vermogensopbouw zou hierbij aan moeten sluiten. Dus geld opzij zetten om mogelijk minder te werken al voor het pensioen zou een advies kunnen zijn aan vrouwen.

6. Geen jargon, wees transparant
Kom bij het adviesgesprek niet aan met allemaal vaktermen, pas je aan aan je gesprekspartner. Het interesseert vrouwen niet wat de standaarddeviatie van iets is, vertel gewoon welk risico ze lopen met een bepaalde positie. Wees transparant. Een ervaren adviseur geeft als tip: “Visualiseer zaken door gebruik te maken van grafieken en plaatjes bij je verhaal. Dat maakt het ook behapbaar voor vrouwen die niet zoveel interesse hebben in en weten van financiën.”

 


Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. Fleur van Dalsem neemt posities in op de financiele markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie