Nieuws
Gevaarlijke goudmijn voor beleggers
Zijn die spotgoedkope goudmijnaandelen nu een buitenkansje die je als belegger niet mag laten liggen? Of een value trap?
Goedkoop, goedkoper, goedkoopst. Met de goudprijs onder druk zijn goudmijnaandelen al een tijdje de risée van de aandelenmarkt. Stegen ze enkele jaren terug met een hefboomeffect op de oplopende goudprijs, nu gebeurt precies het tegenovergestelde. Maar, in tegenstelling tot goud, dat volgens de sceptici niet meer is dat een angstvaluta, zijn goudmijnbedrijven natuurlijk wel echte bedrijven.
Maakt dat de huidige lage waardering - we bereikten inmiddels het laagste niveau in 30 jaar - deze groep aandelen nu aantrekkelijk? Of is dit een klassieke value trap en zijn deze aandelen gewoon zo goedkoop om een goede reden? Onderstaande grafiek laat het koersverloop zien van de:
- S&P500 (SPY, boven)
- ETF op Goudprijs (GLD, midden)
- ETF op goudmijnaandelenindex (GDX, onder)

Met name de enorme underperformance van de goudmijnaandelen ten opzichte van de goudprijs springt in het oog. En in de grafiek, die toch niet meer dan twaalf maanden teruggaat, zien we dat twee keer eerder. In beide keren trokken goudmijnaandelen zich in elk geval weer op tot op gelijke hoogte met de goudprijs. Ligt daar een kans voor bodemvissers? Op ETF.com weegt Dave Nadig de kansen af.
Nadig trekt vier lessen uit de bovenstaande grafiek:
1. Goudmijnaandelen zijn volatiel. Daar is geen timmermansoog voor nodig. De GDX-trackerstond in augustus nog op +30%, nu op -7%. Daarmee is die ETF een stuk volatieler dan de aandelenmarkt of de goudprijs.
2. Goudmijnen zijn echte bedrijven. Er is een correlatie tussen deze aandelen en de goudprijs, en die zal vaker positief dan negatief zijn. Maar het blijven bedrijven waardoor veel meer factoren bijdragen aan de koersvorming dan de goudprijs alleen.
3. Bij aandelen draait het uiteindelijk om winst. Net als bij andere bedrijven wordt de koers vooral door de winstcijfers bepaald. Dat betekent dat er ook binnen de sector grote verschillen zijn. Detour Gold steeg bijna 10% in 2014, Coeur Mining verloor meer dan 60% in waarde. Meer dan in andere sectoren zijn de onderlinge verschillen enorm, soms op basis van de mee- of tegenvallende vondsten in één goudader.
4. Goud zelf draait om valuta. In tegenstelling tot de goudmijnaandelen draait het bijd e goudprijs zelf in grote mate om wat er op de valutamarkt gebeurt. Een sterke dollar is slecht voor de goudprijs (en grosso modo voor alle andere grondstoffen).
Is het tijd om het schepnetje over de bodem te schrapen? Nadig denkt van niet. De gemiddelde koers-winstverhouding van de aandelen in de GDX is nu 18,5 en dat is ongeveer gelijk aan die van de S&P500 met 18,6. Maar het zijn de aandelen die het zwaarst wegen in de goudmijnen-index die het zwaar hebben en met verliezen draaien: Newcrest en Royal Gold bijvoorbeeld. Als de negatieve K/W van deze aandelen meegeteld zou worden, zou er -12 uit de rekenmachines komen.
De spotgoedkope goudmijnindex is daarmee, in elk geval volgens Nadig, een regelrechte value trap.