Nieuws

Heeft een expert echt meerwaarde?

Een nieuwe studie zaagt nog verder aan de stoelpoten van de fondsbeheerder. Hun expertise biedt geen meerwaarde.

Doen de financiële experts het echt beter dan de rest? Zij volgen de marktontwikkelingen op de voet, dus mag men verwachten dat zij het beter doen dat de gemiddelde belegger. Toch niet, constateert The Atlantic. Psycholoog Philip Tetlock stelde ooit dat de experts slechtere voorspellingen doen dan apen die met dartpijltjes gooien.

Diverse onderzoeken wijzen uit dat indexfondsen met lage kosten beter presteren dan de actief beheerde beleggingsfondsen. Het zwengelt het debat aan over de meerwaarde van dure fondsbeheerders. Een onderzoek stelt dat slechts 24% van de professionele beleggers de markt op de lange termijn weet te verslaan.

Een nieuwe studie zaagt nog verder aan de stoelpoten van de fondsbeheerder. Het onderzoek betrof hoe 84 Zweedse fondsbeheerders hun eigen financiën beheren. Het is de eerste studie die onderzoek doet naar de portefeuilles, beleggingen en bezittingen van de fondsbeheerder zelf en in hoeverre zijn financiële expertise bijdraagt aan zijn persoonlijke rijkdom. 

De uitkomsten waren schokkend, stelt de schrijver op The Atlantic. De onderzoekers konden geen bewijs vinden dat de financiële experts betere beleggingsbeslissingen nemen dan hun leeftijdsgenoten met gelijk opleidingsniveau en inkomen. Hoeveel waarde valt er dan te hechten aan expertise?

De financiële experts blonken niet uit in aandelenselectie, of het spreiden van risico’s. Ook maakten zij de fout aandelen te lang te houden, of teveel te handelen. Al hun expertise leidde niet tot betere beleggingsbeslissingen. Deze hoogopgeleide experts, die geacht worden het te weten, blijken gemiddeld genomen niet zo goed te zijn. 

Het onderzoek lijkt erop te duiden dat de gemiddelde belegger beter af is als hij zelf zijn portefeuille beheert, dan om veel geld te betalen voor een professional, die de markt toch niet weet te verslaan.

De onderzoekers ontkennen niet dat er een klein aantal topmanagers is, dat enorm getalenteerd is. Er zijn echter maar bitter weinig supersterren. De gewone belegger kan het zich waarschijnlijk toch niet veroorloven om via hen te beleggen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen