Nieuws

Schroders: Smallcaps nog te duur

Amerikaanse smallcaps zijn nog altijd te duur volgens analisten van Schroders. De vraag is wanneer dat zal veranderen.

Amerikaanse smallcaps zijn nog altijd te duur en de vraag is wanneer dat zal veranderen. Op die kwestie gaan Remi Ajewole en Urs Duss, multi-asset fondsbeheerders bij Schroders, in.

In april van dit jaar waren smallcaps uit de VS zo duur dat deze analisten hun oordeel neerwaarts bijstelden. Hoewel de prestaties van deze markt sindsdien “behoorlijk zijn achtergebleven, is hun waardering nog altijd aan de hoge kant”, valt te lezen in een nieuwe Multi-Asset Investments Views and Insights

Maar het gaat om meer dan alleen hoge waarderingen, ook andere factoren zorgen voor overprijzing. Zo zijn beleggers (te) erg optimistisch over hun winstverwachtingen voor smallcaps. Bovendien hebben smallcaps het sterkst kunnen profiteren van de stortvloed aan liquiditeit. Ze hebben juist minder voordeel gehad van de lage kosten voor herfinanciering, waardoor zij meer blootgesteld zijn aan de gevolgen van krappere omstandigheden.

Verbetering in zicht?
Er is daarentegen ook een aantal redenen waarom beleggers kunnen verwachten dat de prestaties van smallcaps de komende periode juist zullen verbeteren. Volgens de analisten komt de overwaardering met name door twee sectoren, namelijk consumentengoederen en energie. “De daling van de olieprijs heeft voor een significante correctie in de energiesector gezorgd. Op korte termijn kan dit omslaan.” Daarnaast biedt een sterke dollar voordelen voor smallcaps, omdat zij sterk gericht zijn op de binnenlandse markt.  

Desondanks zien de analisten van Schroders op dit moment geen aanleiding om hun negatieve visie op Amerikaanse smallcaps te wijzigen. Wel denken ze dat het dieptepunt in deze markt achter de rug is.

Positieve visie op aandelen
Schroders handhaaft de algemene positieve visie op aandelen en is met name positief over de VS en Japan, vanwege de economische groei en bedrijfswinsten in die regio’s. “Waarderingen zijn weliswaar niet zo aantrekkelijk als in de afgelopen jaren, maar de ruime liquiditeitsverstrekking en stabiele bedrijfswinsten stuwen de aandelenrendementen", aldus Schroders. Het advies op aandelen uit opkomende markten is ten slotte verlaagd naar neutraal. De belangrijkste reden daarvoor is de mondiale groeivertraging.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie