Nieuws

SEC blokkeert niet-transparante ETF

Toezichthouder SEC heeft de plannen van BlackRock en Precidian voor niet-transparante, actieve ETF's verworpen.

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft de plannen van BlackRock en Precidian Investments om een nieuw type ETF op de markt te brengen, afgewezen. Het besluit zet plannen voor de eerste niet-transparante, actief beheerde ETF’s in de wacht, aldus Bloomberg

Storingen in de prijzen zouden niet alleen het voorgestelde product schaden, maar ETF’s in het algemeen, aldus de SEC in een brief. Met die boodschap dwarsboomt de toezichthouder plannen van vermogensbeheerders om fondsen beheerd door traditionele managers op de markt te brengen in een ETF-verpakking. Tot nog toe worden vermogensbeheerders ontmoedigd om actieve ETF’s te introduceren, vanwege de eis van de SEC om de deelnemingen dagelijks openbaar te maken. Op die manier zouden concurrenten de portefeuille gemakkelijk kunnen kopiëren, zeggen zij. 

Snelgroeiende markt
BlackRock was in september 2011 een van de eerste Amerikaanse aanvragers van goedkeuring, nadat het zo’n drie jaar had gespendeerd aan vormgeving van het product. Precidian vroeg in januari vorig jaar om goedkeuring. Ondertussen hebben ook andere aanbieders plannen ingediend, die nog ter beoordeling op het bureau van de SEC liggen. Het zou onder andere gaan om Capital Group, Guggenheim Partners en T. Rowe Price Group. De vermogensbeheerders laten in reacties aan Bloomberg weten dat ze nog altijd streven naar een succesvolle introductie van niet-transparante ETF’s. 

Actief beheerde ETF’s zijn goed voor minder dan een procent van de totale Amerikaanse ETF-activa. Ze worden gedomineerd door producten die beleggen in obligaties, waar transparantie een minder groot probleem vormt. ETF’s worden nauwlettend gevolgd door toezichthouders na de enorme groei die ze het afgelopen decennium hebben doorgemaakt: ze zijn meer dan vertienvoudigd, tot een totale omvang van 1,7 biljoen dollar eind 2013. Geen wonder dat vermogensbeheerders naar manieren van uitbreiding in deze snelgroeiende markt (blijven) zoeken. Wordt naar alle waarschijnlijkheid vervolgd.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's