Nieuws

Low vol werkt ook bij obligaties

'Low vol bonds' leveren de hoogste positieve alpha, laagste volatiliteit, de laagste beta en de grootste Sharpe-ratio.

Wie denkt aan low volatility, denkt automatisch aan de defensieve aandelenstrategie die daarbij hoort. Klopt. Maar het goede nieuws is dat die anomalie (lager risico, beter resultaat) ook opgaat bij vastrentende beleggingen. En - het geluk van obligatiebeleggers houdt daarbij niet op - die lowvol-obligatiestrategie kan ook nog eens een prima antwoord zijn op het renterisico waar obligatiebeleggers aan blootgesteld worden nu de Federal Reserve vroeg of laat de rente gaat verhogen. 

"Na een jarenlange bullmarkt voor obligaties is dit waarschijnlijk het beste moment sinds jaren om te profiteren van low risk anomalieën", stelt het Financial Engineering team van BNP Paribas Investment Partners. Onderzoek dat dit team onlangs publiceerde in The Journal of Fixed Income laat zien dat portefeuilles belegd in die obligaties met het laagste risico, de hoogste positieve alpha en Sharpe-ratio bereiken.

Eerder onderzoek wees al uit dat de Sharpe-ratio voor obligaties met een korte looptijd erg hoog is. Naarmate de looptijd langer is en het risico toeneemt, neemt de Sharpe-ratio af. Dat impliceert dat het risico sneller stijgt dan het rendement. Volgens de researchers is de Sharpe-ratio van obligaties met een langere looptijd zelfs vergelijkbaar met die van aandelen.

Het onderzoek laat zien dat vooral de rekensom duration * yield (kortweg DTY, de modified duration maal het rendement) een goede maatstaf is om obligaties te selecteren en van deze anomalie te kunnen profiteren. Volgens de onderzoekers kennen portefeuilles die beleggen in obligaties met de laagste DTY de hoogste positieve alpha, de laagste volatiliteit, de laagste beta en de grootste Sharpe-ratio.

Zijn er geen kanttekeningen? Jawel, het rendement ligt bij deze obligaties lager. "Maar", zeggen de onderzoekers, "het is een afweging tussen een verbetering van de Sharpe-ratio en simpelweg meer risico nemen om een hoger rendement te behalen. Dat geldt zeker nu de verwachting is dat de obligatie-indices een veel lager rendement gaan behalen dan in de periode waarover getest is, gedurende een van de meest gunstige periodes ooit in de geschiedenis van de obligatiemarkt."

De uitkomsten van het onderzoek gelden zowel voor overheidsobligaties als bedrijfsobligaties, voor investment grade en voor high yield en zijn ook van toepassing op de opkomende markten. In het onderzoek zijn obligaties in dollars, euro's, yen en Britse pond getest, in de periode tussen januari 1997 en december 2012.

Dat is een relatief lange perioden, met ups en downs, maar wel binnen de bullmarkt van de afgelopen 30 jaar in obligatieland. Het wordt interessant te zien hoe deze anomalie zich staande houdt in roerige tijden, bij structureel en significant stijgende rentes, bijvoorbeeld. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie