Nieuws

Veel cash, weinig liquiditeit

De marktcorrectie van deze week toont een gebrek aan liquiditeit, ondanks het vele goedkoop geld in de markt.

Beleggers bevonden zich de afgelopen maanden in een oase van kalmte. Meestal gingen de koersen lichtjes omhoog, maar er was nauwelijks activiteit. Tot afgelopen woensdag. Toen veranderden de effectenmarkten plots in een volatiliteitsfanfare, waarin obligaties en aandelen alle kanten uit sprongen.

Deze acute storm zal ongetwijfeld weer gaan liggen. Vandaag is de handelsdag in Europa alweer een stuk rustiger verlopen, maar het onderliggende probleem van de onweersuitbraak blijft aanwezig. Dat is de conclusie van Gillian Tett van de Financial Times

Tett heeft het over het gebrek aan liquiditeit op de markten. Beleggers zijn lange tijd naïef geweest over de structurele problemen in de wereldeconomie en denken allemaal een eventuele selloff voor te kunnen zijn. Als iedereen tegelijk naar de nooduitgang probeert rennen, zoals afgelopen woensdag, ontstaat er een stevige correctie en gebrek aan liquiditeit.

De FT-auteur citeert Guy Debelle, een topambtenaar bij de centrale bank van Australië: “Market liquidity is structurally lower now than it was in the past. [This] is not evident in a rising market when assets are being bought, but will quickly become apparent in a down market.” Debelle voorspelde enkele dagen geleden de paniek op de beurzen. 

Goedkoop geld
Het gebrek aan liquiditeit lijkt een wat vreemde conclusie, aangezien centrale banken sinds 2008 de markten hebben overspoeld met goedkoop krediet. Westerse centrale banken hebben hun balans met 7 tot 8 biljoen dollar vergroot. Veel geld of krediet betekent echter niet per se dat dat geld ook daadwerklijk vrij rond wordt gepompt, of dat handelaren makkelijk deals kunnen sluiten. 

Als beleggers en financiële partijen het vertrouwen in elkaar verliezen, zoals in 2008, kan er nog zoveel geld het systeem in worden gepompt, maar de liquiditeit (de verhandelbaarheid van een aandeel of obligatie) kan dan toch zeer gering zijn.

Iedereen wil hetzelfde
Een poll van Bloomberg wees onlangs uit dat 100% van de markteconomen voorspelde dat de Fed de rente binnenkort gaat verhogen. Zo'n unanimiteit is hoogst ongebruikelijk en zorgt ervoor dat veel beleggers op hetzelfde moment dezelfde positie willen innemen. Maar voor elke koper, moet er een verkoper zijn en vice versa. 

Een andere reden voor het liquiditeitsgebrek is dat er een grote marktconcentratie heeft plaats gevonden (en nog steeds plaats vindt) bij de grote fondshuisen en vermogensbeheerders. Als grote partijen zich bewegen op een markt, ontstaat er kuddegedrag. De top twintig fondshuizen beheert 30% van alle aandelen en obligaties. 

Daarnaast zegt Tett dat de markt steeds meer computergestuurd is en dat zorgt voor schokbewegingen. 

Toezichthouders
De grootste redenen voor de geringe verhandelbaarheid van effecten is echter een regelgevingskwestie, aldus FT. "In the past big investment banks often matched buyers and sellers by holding large inventories of securities. But since 2008 banks have slashed their inventories by between 30 and 80 per cent (depending on the asset class) to meet tighter rules. This reduced their ability to act as market makers, and removed shock absorbers from the system."

De marktcorrectie van afgelopen woensdag is wellicht een voorbode van wat nog kan komen als de centrale banken hun rentes gaan verhogen. Beleggers zijn gewaarschuwd. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's