Nieuws

Zwitsers ruziën om goudreserves

Het Zwitserse burgerinitiatief om de goudreserves te verdriedubbelen stuit op veel weerstand bij de politiek.

De Zwitserse centrale bank (SNB) moet zich tot het uiterste inspannen om de eigen valuta te beteugelen. Het bevriezen van de wisselkoers ten opzichte van de euro is het grootste wapen dat wordt ingezet om deflatie buiten het Alpenland te houden. De ECB maakte de strijd al niet makkelijker door het beleid te verruimen, nu komt er een ander front bij, stelt The Financial Times. Onder de Zwitsers is er een burgerinitiatief om de goudreserves te verdriedubbelen.

Save our Swiss Gold
Eind november stemmen de Zwitsers in een referendum over de vraag of de centrale bank minimaal 20% van zijn reserves in goud moet aanhouden. Goud dat in het buitenland gestald is, moet teruggehaald worden. Vanuit de politiek is er veel kritiek op het initiatief, voor de centrale bank vormt het een bedreiging. Sinds september 2011 heeft de bank besloten om zoveel buitenlandse valuta op te kopen als nodig om de Zwitserse frank te stabiliseren op 1,20 ten opzichte van de euro. Daarmee is de buitenlandse reservevaluta enorm toegenomen, maar noodzakelijk om een ongewenste verkrapping te voorkomen.

Het goudinitiatief kan een bres in dit beleid schieten. De eis om minimaal 20% in goud aan te houden beperkt de slagkracht van het monetaire beleid. Het zou bijvoorbeeld betekend hebben dat de centrale bank naast euro’s ook massaal edelmetaal had moeten opkopen. De markt had dan gerede twijfels kunnen krijgen bij het valutabeleid. Daarnaast levert het edelmetaal geen rente of dividend op. 

Het blijft een onzekere factor hoe het referendum uitpakt. Analisten waarschuwen dat speculanten het wisselkoersplafond kunnen testen als er een meerderheid voor het initiatief lijkt te zijn. Een dergelijke grote reserve van de Zwitserse bank kan een dominoeffect op de valutamarkten hebben. Er moeten euro’s omgewisseld worden in dollars, om goud te kunnen kopen. De andere optie is om de buitenlandse valutareserves af te bouwen, maar dan is het onmogelijk om het koersplafond in stand te houden. Uiteindelijk zou een grotere goudreserve de positie van de frank als veilige haven versterken. Het handhaven van een plafond zou worden gezien als het verminderen van de mogelijkheid van de autoriteiten om de frank te devalueren om de inflatie aan te jagen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen