Nieuws

Smallcaps gedaald, maar nog duur

Smallcaps zijn sinds de piek begin van de zomer flink gedaald. Tijd om blootstelling te vergroten? Niet te enthousiast.

Smallcaps zijn flink gedaald sinds de piek aan het begin van de zomer. Bij veel beleggers rijst nu de vraag: is het tijd om de exposure aan kleine aandelen te vergroten? Loop niet te hard van stapel, aldus The Wall Street Journal

Sinds de piek op 1 juli is de bekende Amerikaanse index van smallcaps, de Russell 2000, 12,8% gekelderd. Dat is fors vergeleken met de daling van de S&P 500 van minder dan 3% over dezelfde periode. Maar: vergeet niet dat de index van kleine aandelen tussen begin 2000 en nu met 163% is toegenomen (inclusief dividend) tegenover een stijging van 75% van de S&P 500. Zelfs met de huidige correctie zit de index van smallcaps nog opgescheept met torenhoge valuations.  

Gemeten vanaf eind september is de P/E-ratio van de Russell 2000-index bijvoorbeeld 1,5; slechts een haartje onder de hoogste waardering ooit gemeten, begin jaren negentig. Wat dat betreft zou de index nog zo’n 15% moeten zakken om naar het gemiddelde niveau van de afgelopen twintig jaar terug te keren.

En wat als we kijken naar omzet, in plaats van naar verkopen? Aandelen in de Russell 2000 worden momenteel verhandeld tegen 17 keer hun verwachte omzet over de komende twaalf maanden (na het verwijderen van ‘stoorzenders’). Smallcaps hebben 6% omgezet over het afgelopen jaar tegenover een langetermijngemiddelde van meer dan 11%.

Financiële smallcaps
Ze zijn dus goedkoper, maar nog niet goedkoop, zeggen de meeste deskundigen tegen de WSJ. Toch zijn niet alle geinterviewden zwartkijkers. Gordon Johnson van PNC Capital Advisors wijst erop dat de P/E-ratio van 800 bedrijven in de index onder de 10 ligt. “Begin daar”, adviseert hij. Verder ziet hij met name kansen in de financiële smallcaps. Gemiddeld genomen zijn deze aandelen goedkoper dan de gehele smallcap-sector en hebben ze te maken gehad met een overdreven grote correctie.

Omdat smallcaps nogal volatiel kunnen zijn, is het kopen van een mandje aandelen vaak de veiligste route. De auteur wijst in dat kader op de algemene Vanguard Small-Cap Value ETF en de specifieke PowerShares S&P SmallCapp Financials ETF. 

En of u nu een optimist of pessimist bent: verwacht in ieder geval a wild ride.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie