Nieuws

Nieuw smallcapfonds in Nederland

Kempen Capital Management heeft een nieuw fonds voor wereldwijde smallcapaandelen gelanceerd.

Kempen Capital Management heeft een nieuw fonds voor wereldwijde smallcapaandelen gelanceerd, het Kempen Global Small-cap Fund.

Met het nieuwe fonds breidt de Amsterdamse effectenbank zijn niche in smallcapaandelen uit. Ruim twintig jaar geleden begon Kempen een smallcapfonds voor Nederlandse aandelen en in 1997 opende Kempen een smallcapfonds voor Europa. Het Kempen Global Small-cap Fund wordt gerund door drie senior portfoliomanagers: Jan Willem Berghuis, Ewan Millar en Maarten Vankan.

Wereldwijde aandelen van kleine beursgenoteerde bedrijven hebben in de afgelopen twintig jaar gemiddeld 2% per jaar beter gepresteerd dan die van grote beursgenoteerde ondernemingen, zo blijkt uit een grafiek in de presentatie van Kempen. “We zijn niet per se op zoek naar de laatste trends maar focussen op de positie en de waardering van een bedrijf,” aldus Berghuis. “Veel smallcaps zijn dominant in nichemarkten. Dat zijn voorspelbare aandelen met een duidelijk verdienmodel.”

Toch zijn veel van deze smallcaps nog niet door beleggers ontdekt, legt de senior portfolio manager uit. “Een smallcap in onze portefeuille heeft gemiddeld een marktwaarde van anderhalf miljard euro. Dat is net even te klein voor veel beleggers. Deze smallcaps worden maar door enkele analisten gevolgd terwijl de large caps toch al gauw door tientallen experts in de gaten worden gehouden.” 

Het universum van smallcaps is ongeveer 6000 aandelen groot. Berghuis: “Daarover doen wij een door ons ontwikkelde screening op kwaliteit en waardering en dan blijft er 10% over. Daaruit selecteren wij de honderd aantrekkelijkste aandelen. In dat laatste proces, waarin we de overgebleven bedrijven grondig onderzoeken, gaat 80% van onze tijd zitten.” De fondsmanager verwacht jaarlijks ongeveer 40% van de bedrijven in zijn portefeuille te vervangen. “De turnover moet laag blijven, want hoe lager de transactiekosten, hoe hoger het rendement.”

Een bedrijf dat in de portefeuille zit van het nieuwe fonds is Steiner. “Deze onderneming is marktleider in het verlenen van spa services zoals massages op cruiseschepen. Bijna niemand kent het bedrijf, dat praktisch de enige is in zijn soort, maar ondertussen werken er wel 7000 mensen. Steiner is zo’n onontdekte parel waar wij naar zoeken.”

Het Kempen Global Small-cap Fund heeft als doel om boven de miljard euro aan vermogen te beheren. “Maar daar zit geen termijn aan vast,” zegt Berghuis. “Ons fonds is geen ballonnetje, we nemen echt de tijd om het te laten slagen. Het liefst zien we het geld morgen binnenstromen maar ons doel is een lange termijn sterk track record neer te zetten. Iedereen bij Kempen staat achter ons want smallcaps zijn tenslotte onze specialiteit." Behalve Kempen als bedrijf, hebben ook veel werknemers, waaronder wij als senior portfolio managers, geld in het fonds belegd. "Het is mijn grootste persoonlijke belegging.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie