Nieuws

Verwarrend beleggingsadvies

Waarom is advies opvolgen zo moeilijk? Omdat mensen niet alleen zichzelf onder controle moeten houden, maar ook anderen.

Het zijn niet enkel het nieuws en de data die het interessant maken de markt te volgen, maar ook de discussies en reacties van beleggers. Interpretatie en perceptie zijn uitgegroeid tot belangrijke elementen, vooral omdat informatie tegenwoordig overal voorhanden is, aldus het blog A Wealth of Common Sense

Twee verhalen trokken de aandacht van de auteur en beide zorgden voor nogal wat verhitte reacties. Nummer een was de grafiek van Urban Carmel, die aandelen toont als percentage van de totale assets van Amerikaanse huishoudens. Hierdoor lijken aandelenposities hoger dan sinds 2000, voor het uiteenspatten van de dotcombubbel, en ongeveer gelijk aan de piek van 2007. 

Nummer twee was afkomstig uit de Wall Street Journal en berichtte over een nieuwe mijlpaal in de voortdurende dominantie van Vanguard:

Vanguard Group reached $3 trillion in global assets under management for the first time, a company spokesman said Thursday, a record for the country’s largest mutual fund firm.

Hoewel beleggers wel op de hoogte zijn van veelgehoorde beleggingsadviezen – de rente is zo laag dat u geld verliest met obligaties; hoe langer u aandelen houdt, hoe groter de kans op een positief rendement; passieve beleggingsvormen geven een betere kans op bovengemiddelde rendementen – was er ook een groep bij wie de alarmbellen afgingen. Het feit dat de aandelenposities zich zo dicht bij een volgende piek bevinden, wakkert zorgen aan over een nieuwe bubbel. En het aandikkende vermogen van Vanguard maakt dat een andere groep gelooft dat inmiddels veel te veel beleggers een passieve strategie hebben gekozen. 

Controle
Waarom kan financieel advies toch zo verwarrend zijn? Daarvoor baseert de auteur zich op een antwoord van Jim O’Shaughnessy: de reden dat beleggingsbeslissingen op langetermijnresultaten gebaseerd moeten zijn, is omdat de koers van aandelen nog steeds wordt bepaald door mensen. En vooral als het om geld gaat, vertonen mensen gek, irrationeel gedrag. Zelfs als ze eigenlijk wel beter weten. Het is nu eenmaal makkelijker een langetermijnbelegger te zijn als alles aan de stijgende hand is. Iemand moet namelijk niet alleen zijn of haar eigen gedrag onder controle zien te houden, maar zich ook bewust zijn van de irrationaliteit van anderen. 

Focus u op wat u wél kunt controleren, is volgens de auteur een van de beste financiële adviezen die u ooit zult krijgen. Dat betekent niet dat u geen aandacht moet besteden aan de irrationaliteit van anderen en de invloed van dat gedrag op de markten. Hoewel u het niet kunt controleren, is het wel zinvol te begrijpen hoe anderen denken. Dat kan helpen voorkomen dat u kuddegedrag vertoont en net als al die anderen de verkeerde beweging maakt op het verkeerde moment.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie