Ruben Munsterman is vier dagen in de week contentmanager van IEXProfs. Daarnaast werkt hij nog één dag in de week bij Follow the Money.

Nieuws

Bill Gross gaat weer echt beleggen

De obligatiekoning vertrekt bij Pimco en kan zich naar eigen zeggen weer volledig op beleggen richten bij de concurrent.

Bill Gross is een van de bekendste obligatiebeleggers ter wereld. Bij fondshuis Pimco beheerde hij tot deze maand het grootste obligatiefonds ter wereld, namelijk het Pimco's Total Return Fund van meer dan 220 miljard dollar. 

Vandaag komt het bericht naar buiten dat de 70-jarige Amerikaan overstapt naar de concurrent, Janus Capital Group. Daar gaat hij een onlangs gelanceerd fonds genaamd Janus Global Unconstrained Bond Fund runnen. Pimco bevestigt zelf ook in een verklaring dat de grote roerganger zijn ontslag heeft ingediend

Terug naar klein
Het vertrek van Gross bij Pimco betekent het einde van een tijdperk. In 1971 was hij namelijk een van de medeoprichters van de beleggingsmaatschappij, dat nu in totaal 1,9 biljoen dollar beheert. Gross geeft in een statement aan dat hij bewust heeft gekozen om een kleiner fonds te gaan beheren.

  • I look forward to returning my full focus to the fixed income markets and investing, giving up many of the complexities that go with managing a large, complicated organization,” 

Het Total Return Fund van Pimco is inderdaad een stuk groter dan het net gestarte fonds van Janus, zoals onderstaande tweet van Business Insider-hoofdredacteur Joseph Weisenthal illustreert. 

Eerder dit jaar vertrok de CEO, Mohamed El-Erian, al bij Pimco vanwege priveredenen. El-Erian was ook de medebeheerder van het Total Return Fund. Met het obligatiefonds gaat het niet zo lekker: sinds mei 2013 is het fonds, dat ongeveer zoals zijn benchmark presteert, 65 miljard dollar in omvang gekrompen.

Pimco-aandeelhouders gaan Bill Gross in ieder geval missen. Althans, zo blijkt uit de eerste koersreactie op de dag van het nieuws: 


Ruben Munsterman is redacteur bij IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van Rubens actuele beleggingen.

Lees meer

Outlook 2022