Nieuws

Calpers stapt uit hedgefondsen

Calpers trekt zich volledig terug uit zijn hedgefondsbeleggingen, het vindt hedgefondsen te duur en te complex.

Het grootste pensioenfonds van de Verenigde Staten trekt zich volledig terug uit de hedgefondsindustrie. Calpers vindt hedgefondsen te duur en te complex, daarom trekt het zijn 4 miljard dollar terug, die het in dit soort fondsen belegd heeft. Waar het geld vervolgens in geïnvesteerd wordt is nog niet duidelijk, schrijft Bloomberg. De exit zal een jaar in beslag nemen. Volgens de interim-cio Ted Eliopoulos staat het besluit los van de prestaties van de 24 hedgefondsen en 6 fund-of-funds. Het California Public Employees’ Retirement System wil de complexiteit verminderen en de kosten verlagen.

Uit cijfers van Calpers blijkt dat het fonds het afgelopen boekjaar 135 miljoen dollar aan vergoedingen heeft betaald aan hedge funds, die 7,1% rendement opleverden en voor 0,4% bijdroegen aan het totale rendement. Het streefrendement bij Calpers is 7,5%, maar de hedgefondsen blijven de laatste tien jaar steken op een schamele 4,8%.

Andere pensioenfondsen, zoals die van New Jersey schalen de beleggingen in de hedgefondsen juist op. De hedgefondssector is enorm gegroeid sinds institutionele beleggers in alternatieve beleggingen stapten. McKinsey denkt dat in 2020 alternatieve beleggingen in omvang verdubbeld zullen zijn tot 14,7 biljoen dollar. 

Een hedgefonds onderscheidt zich van een gewoon beleggingsfonds, doordat het kan inspelen op zowel prijsstijgingen als prijsdalingen en geen marktstijging nodig heeft om geld te verdienen. De meeste fondsen hanteren de 2 en 20% regel, een beheervergoeding van 2% en een prestatievergoeding van 20%. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus