Nieuws

Boetes HSBC eten dividend op

Neil Woodford verkoopt zijn belang in HSBC vanwege dreigende financiële sancties.

De invloedrijke Britse belegger Neil Woodford heeft zijn aandelen in de Britse bank HSBC verkocht. Volgens Woodford schaden boetes van toezichthouders de mogelijkheid van HSBC om zijn dividend te verhogen. 

De oprichter van Woodford Investment Management deed 106 miljoen dollar aandelen HSBC van de hand door de bank uit zijn aandelenfonds te verwijderen. Dat laat een woordvoerster weten in een email aan Bloomberg. Woodford bezit op het moment ook geen andere bankaandelen.

HSBC betaalde vorig jaar een boete van 1,9 miljard dollar omdat het in 2012 zou hebben meegeholpen aan het witwassen van geld van Mexicaanse drugskartels. Vorige maand tikte branchegenoot Bank of America een recordboete van 16,7 miljard dollar af vanwege de verkoop van rommelhypotheken, die de crisis hebben veroorzaakt.

Ook zijn er flinke boetes aan banken als HSBC uitgedeeld tijdens het onderzoek van toezichthouders naar de manipulatie van interbancaire rentes en valutastanden. "I am worried that the ongoing investigation into the historic manipulation of Libor and foreign-exchange markets could expose HSBC to significant financial penalties,” schrijft Woodford op zijn blog. “A substantial fine could hamper HSBC’s ability to grow its dividend.”

Direct zal de verkoopactie van Woodford weinig effect hebben op de beurswaarde van de grootste bank van Europa, die op dit moment 123,8 miljard dollar noteert. Woodford staat in het Verenigd Koninkrijk echter bekend als een van de beste fondsmanagers. Woodford gaf tot voor kort leiding aan de Britse aandelenafdeling van Invesco, en was in deze functie een van de grootste beleggers in de Britse beurs. Toen hij vorig jaar wegging om zijn eigen fonds op te zetten, raakte zijn voormalige moederbedrijf 1 miljard dollar marktwaarde kwijt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    Assetallocatie