Nieuws

Ex-Rabobank handelaar bekent schuld

Voormalig handelaar van de Rabobank, Paul Robson, heeft schuld bekend in het Libor-schandaal.

Een voormalig senior trader van de Rabobank heeft schuld bekend wegens samenzwering in de Libor-zaak. Paul Robson, die voor het Londense kantoor van de Rabobank werkte, pleitte gisteren voor de rechtbank in New Yok, aldus Bloomberg.

“Robson en zijn mede-samenzweerders hebben de markt gemanipuleerd om ervoor te zorgen dat hun transacties geld opleverden,” aldus de officier van justitie in een verklaring. “De omvang van de fraude was enorm, de manier waarop was simpel.”

In het Libor-schandaal manipuleerden handelaren stelselmatig de Libor, de rente die banken elkaar in rekening brengen. De London Interbank Offered Rate bepaalt de kosten van honderden biljoenen aan financiële transacties, van hypotheken tot creditcards en andere consumptieve kredieten, en daardoor zijn de gevolgen nauwelijks te overzien. Gezien de omvang van de markt leiden de kleinste rentevariaties al tot enorme schommelingen. Zo kan een verandering van een basispunt (0,01%) de betrokken handelaren al winsten opleveren in de trant van enkele miljoenen dollars.   

Het Libor-schandaal heeft al geleid tot miljarden dollars aan boetes voor verschillende banken. Er zijn minstens twaalf banken bij de zaak betrokken, waaronder Rabobank en Barclays. 

'No prob mate'
Robson is een van de drie voormalig Rabobank-handelaren die in januari door de VS werden aangeklaagd vanwege deelname aan een vijf jaar durende fraude (grofweg tussen mei 2006 en januari 2011) om yen Libor-tarieven te manipuleren door middel van valse submissions. De andere beschuldigden zijn de Australier Paul Thompson en de Japanner Tetsuya Motomura.

Bloomberg haalt enkele passages uit e-mails en telefoontjes aan waarin Robson refereert aan de ‘belachelijk’ of ‘obsceen’ hoge submissions die hij deed, die uit de pas liepen met die van andere banken. Er staan commentaren in als: “Sneak your 3 m libor down a cheeky 1 or 2 bp. It will make a bit of diff for me”, “No prob mate, I mark it low” en “I was very embarrassed to set my 6 mth – but wanted to help Thomo (Thompson)”.  

Robson, die ook wel bekend staat als ‘Pookie’, mag terugkeren naar het Verenigd Koninkrijk en daar blijven wonen na betaling van een paar ton. Hij zal waarschijnlijk in 2017 veroordeeld worden.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie