Nieuws

Einde QE forceert geen hogere rente

Ze worden vaak in één adem genoemd: het einde van QE door de Fed en oplopende rente. Maar dat is geen zekerheidje.

Renterisico. Het is het thema onder vastrentende beleggers. Als de Amerikaanse centrale bank uitgetaperd is en het beleid van monetaire verruiming naar de archieven verwijst, dan krijgen obligaties in (bijna) alle soorten en maten een klap te verwerken. Want, de rente stijgt en dat is slecht oor vastrentende beleggingen.

Vandaar dat vastrentende fondsen kaspsoities opbouwen om onttrekkingen door beleggers aan te kunnen. En vandaar dat alle asset managers met vastrentende oplossingen komen waar je als belegger minder rente risico loopt: convertibles, short duration, high yield en natuurlijk het nieuwe toverwoord, de unconstrained bond funds - fondsen met, zeg maar, brede vluchtstroken aan beide zijden van de weg om uit te wijken als het renterisico oversteekt. 

Maar, er wordt wel heel makkelijk gesteld dat het einde van Quantitative Easing (QE) gepaard gaat met een oplopende rente. En logisch ook, want die rente daalt al dertig jaar en in reële termen kan hij niet snel onder 0% duiken, hoewel Zwitserland en Denemarken kortstondig hebben aangetoond dat die oude wijsheid ook niet altijd op hoeft te gaan. 

Banken betalen al rente om geld bij de ECB te mogen stallen en in Spanje wordt ook al een tarief over particuliere spaartegoeden berekend. De oude sok dreigt meer gaten te vertonen dan belegegrs lief is. Maar goed, die rente die hoeft helemaal niet per se te stijgen als QE voorbij is, dat betoogt asset manager M&G Investments en dat is best wel een verfrissend geluid op alweer een drukkend warme vrijdagmiddag. 

De vermogensbeheerder heeft daar, bij monde van beleggingsdirecteur Anthony Doyle drie redenen voor: 

  1. Het economische herstel in de VS is fragiel en de schulden zijn hoog. Hierdoor is het onwaarschijnlijk dat rentes zullen terugkeren naar niveaus van voor de crisis – wat de potentiële risico’s voor obligaties beperkt.
  2. Er zijn enkele sterke en structurele deflationaire krachten die inflatie laag houden.
  3. Het wereldwijde overschot aan spaartegoeden is een sterke technische factor die vastrentende waarden blijft ondersteunen. Daarnaast blijft er een sterke vraag vanuit grote institutionele pensioenfondsen en centrale banken.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie