Nieuws

Buy-and-hold beleggen is onmogelijk

Het is weliswaar de verstandigste beleggingsstrategie, maar voor de meeste mensen is buy-and-hold beleggen onmogelijk.

Buy-and-hold wordt al decennialang omschreven door twee woorden: dood of levend. Dood uiteraard, tijdens en na de financiële crisis van 2008. Hoewel deze beleggingsstrategie momenteel als levend en wel wordt beschouwd, is het voor de meeste beleggers onmogelijk en onrealistisch, aldus Chuck Jaffe op Marketwatch.

Deze week investeerde Natixis Global Management zo’n 1 miljoen dollar in een drie jaar durend onderzoek door het Massachusetts Institute of Technology, om erachter te komen hoe beleggers de emotionele kloof kunnen dichten tussen het verlangen naar superieure rendementen en hun afkeer van het nemen van risico. 

Het standaardadvies luidt dat ‘de markten op de lange termijn wel omhoog zullen gaan’, wat het hanteren van een buy-and-hold-strategie bemoedigt. Het probleem is alleen dat dat advies “gewoon niet realistisch is”, aldus hoofd van het onderzoeksbureau, Andrew W. Lo. “Je kunt niet verwachten dat een belegger de jaren 2008-2009 eenvoudigweg doorkomt en er gelukkig mee is om zijn beleggingen met 50% te zien dalen.” In de context van het letterlijke verlies van de helft van het vermogen, zijn we volgens Lo allemaal emotioneel.

Pijn vermijden
Iedere belegger zal iets willen doen, denkt Lo. De een huurt een beleggingsadviseur in om zijn portefeuille door de ergste storm te loodsen, de ander kiest voor kleine wijzigingen in de marge van zijn portefeuille. Dit zijn allemaal puur menselijke manieren om de pijn te vermijden. “Het is niet geloofwaardig om te zeggen tegen een belegger: hier heb je een indexfonds, laat gewoon je geld tien tot twintig jaar staan en maak je geen zorgen. Dat is hetzelfde als tegen een tiener zeggen dat hij zich van seks moet onthouden; het is misschien redelijk advies op de lange termijn, maar op de korte termijn erg moeilijk te volgen”, illustreert Lo. 

Een andere expert op het gebied van financieel gedrag voegt daaraan toe dat het voor beleggers het lastigst is om een beleggingsstrategie te aanvaarden en die ook te blijven volgen. Dat gaat weliswaar gemakkelijk in goede tijden, maar niet op het moment dat de markten tegenwind krijgen. Mensen beginnen te denken dat ze het zelf beter weten en gaan hun strategie plotseling wijzigen, aldus C. Thomas Howard, auteur van het boek ‘Behavioral Portfolio Management’. Vervolgens leggen ze de schuld bij de adviseur, de redacteur van een nieuwsbrief of een beleggingsgoeroe als het toch misgaat. 

Overtuiging testen
Breng dat terug naar de buy-and-hold-strategie en u moet zich realiseren dat de markten uw overtuiging zullen gaan testen. Deze strategie voor altijd volhouden zal niemand lukken, ook al zeggen nog zoveel experts dat het echt de beste strategie is voor rendement op de lange termijn. Het kan werken om de buy-and-hold-strategie als basis te hanteren en daarnaast voldoende cash over te houden om op andere manieren te beleggen. Zo’n combinatiestrategie is volgens Marketwatch misschien wel vol te houden in goede en slechte tijden.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen