Ruben Munsterman is vier dagen in de week contentmanager van IEXProfs. Daarnaast werkt hij nog één dag in de week bij Follow the Money.

Nieuws

Water is en blijft schaars

De FTSE-waterindex verslaat de MSCI World. Hoe kan iemand beleggen in water en waarom is dat interessant?

Meer dan 70% van het aardoppervlakte is bedekt met water. Het is daardoor misschien lastig voor te stellen dat water een schaars middel is. Toch is dat zo. Dat komt doordat slechts 1% van al het water op de wereld drinkbaar is. Er is op dit moment veel te weinig bruikbaar water beschikbaar voor consument en industrie. Het feit dat de wereldbevolking en –economie ook nog eens groeien, betekent volgens het klassieke vraag-en-aanbod-principe dat beleggen in water interessant kan zijn.

Beleggen in water werkt echter anders dan bij de meeste grondstoffen. Het kopen van een bak met water om het vervolgens voor een hogere prijs door te verkopen, is een zinloze exercitie. Water kan namelijk niet – door zijn recyclebare karakter –opraken, zoals met olie wel het geval is. Daarnaast is water veel overvloediger aanwezig dan bijvoorbeeld goud of zilver. Al dat water is echter niet per direct bruikbaar. Een belegger kan geld verdienen met water door te beleggen in bedrijven die onderdeel zijn van de waterketen.

“Wanneer je alles bij elkaar optelt, zijn er zo’n 1500 bedrijven in de waterketen waar in kan worden belegd,” zegt Simon Gottelier, die vanuit Impax AM de manager is van de fondsen BNP Paribas L1 Equity World Aqua en Parvest Global Environment. “De waterbedrijven zijn onder te verdelen in drie sectoren. Een is infrastructuur. Hierbij gaat het om bijvoorbeeld pijplijnen en waterpompen. Infrastructuur is afhankelijk van industrie en landbouw, en daardoor meer cyclisch.” Daarnaast zijn er de minder cyclische sectoren: waterzuivering en de nutsbedrijven. “Zij maken water schoon en bruikbaar. Dat zal altijd nodig zijn en levert daardoor een stabiele cashflow.”

Tekort van 40%
Gottelier wijst op een aantal belangrijke factoren die volgens hem beleggen in waterbedrijven interessant maakt. “Er is een honderd procent correlatie tussen de hoeveelheid water die nodig is en de economische groei. Hoe harder de economie groeit, hoe meer water er wordt verbruikt.” Daarnaast hebben 1 miljard mensen nog steeds geen toegang tot schoon drinkwater en meer dan 2,5 miljard mensen geen sanitaire voorzieningen tot hun beschikking. De schatting is dat de vraag naar water het aanbod in 2030 met 40% overschrijdt.

“Veel groei mogelijk dus in ontwikkelingslanden,” aldus Gottelier. “Maar ook in de rijke ontwikkeldelanden staat veel te gebeuren. De laatste jaren is er door de bezuinigingen van de overheid, veel te weinig geïnvesteerd in de waterinfrastructuur. Alleen al voor de Verenigde Staten verwacht men dat er tot 2040 per jaar 50 miljoen dollar tot 100 miljoen dollar aan investeringen nodig zijn, zo stelt de American Society of Civil Engineers.”

Waterindex verslaat MSCI World
Volgen de aandelen van waterbedrijven niet te veel de algehele aandelenmarkt? “Als we kijken naar de algehele markt zien we dat de waterindex van FTSE beter heeft gepresteerd dan de MSCI World index. Als we naar ons fonds kijken, zien we niet veel correlatie met de algemene aandelenmarkt, want wij beleggen goed gespreid en juist in die bedrijven die profiteren van de lange termijn ontwikkelinge nop het gebied van water in plaats van ontwikkelingen op de algemene aandelenmarkt,” laat Gottelier weten.



“Tot nu toe hebben wij een betere performance gemaakt dan de rest van de beschikbare waterfondsen. Ik ben de enige fondsmanager die echt uit de industrie komt; voorheen werkte ik namelijk voor Veolia Environnement binnen de gereguleerde watersector in het Verenigd Koninkrijk. De markt ken ik goed.”


Ruben Munsterman is redacteur bij IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van Rubens actuele beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie