Nieuws

Risico's in short duration bonds

Koos u voor kortetermijnobligatiefondsen in plaats van middellange? Grote kans dat u rendement heeft misgelopen.

Heeft u rendement misgelopen van middellangetermijn-obligatiefondsen omdat u in een kortetermijn-obligatiefonds zat te wachten totdat de rente ging stijgen? Dan was u niet de enige, aluds ETF-beleggingsgoeroe Rick Ferri op zijn blog.

De strategie om kortetermijn-obligatiefondsen te verkiezen boven middellange werd stevig gepropageerd in beleggingsartikelen tussen 2009 en 2011. Om op safe te spelen in de wereld van de vastrentende waarden, moest u volgens adviseurs vooral aan de korte zijde van de duurcurve blijven om de dreiging van een stijgende rente te vermijden.

Producten die vervielen binnen een termijn van een tot drie jaar waren een “aantrekkelijke oplossing” en u zou zich dan geen zorgen hoeven te maken over het barsten van de obligatiezeepbel.

Geen uitzondering
Ferri heeft nooit geloofd in deze korter-is-beter-mentaliteit. Zijn standpunt was dat, als u het geld niet op de korte termijn nodig heeft, het beter was om in de middellange looptijdcategorie te blijven zitten, zelfs als de rente laag was. Dit is volgens hem het geval voor de meeste gepensioneerden of mensen die hun vermogen willen laten groeien voor hun toekomstig pensioen. 

De afgelopen drie- tot vijfjaarsperiode vormde daarop geen uitzondering, illustreert Ferri aan de hand van tabellen en grafieken. Hij vergelijkt het rendement van een investering van 10.000 dollar in twee Vanguard indexfondsen over een periode van drie en vijf jaar eindigend op 30 juni 2014: de Vanguard Total Bond Market Index Admiral Shares (VBTLX) en de Vanguard Short-Term Bond Index Fund Admiral Shares (VBIRX).

Daaruit blijkt dat beleggers in het middellange fonds het in beide perioden beter voor elkaar hadden dan de kortetermijnbeleggers (zelfs bij een stijging van de rente met 3%). Kortlopende beleggers verloren in totaal 6,3% aan rendement in de afgelopen drie jaar en 11,3% in totaal over de afgelopen vijf jaar, eindigend in juni 2013.

Langere tijdshorizon
De moraal van Ferri’s verhaal? Laat u als belegger, professioneel of niet, niet leiden door de angst voor stijgende rentetarieven. Koop een kortetermijn-obligatiefonds als u of uw klant op de korte termijn geld nodig heeft. Maar heeft u of uw klant een langere tijdshorizon, dan loont het de moeite om daar gebruik van te maken. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie