Nieuws

Alarmbel hoge correlatie hedgefunds

De correlatie tussen hedgefondsen en de aandelenmarkten is terug op het alarmerend hoge niveau van voor de crisis.

De correlatie tussen hedgefondsen en de aandelenmarkten is terug op het hoge niveau van voor de crisis, schrijft The Financial Times. De kans bestaat daardoor dat de sector opnieuw forse verliezen moet incasseren bij een marktcorrectie, net als in 2008. Ook roept het vragen op rond de hoge vergoedingen die de hedgefondsmanagers in rekening brengen, als beleggers veel voordeliger blootstelling aan de aandelenmarkt kunnen krijgen via trackers.

Uit onderzoek van AQR blijkt de correlatie van de HFRI Fund Weighted Composite index op 0,93 te staan, hoger nog dan voor de crisis. Volgens andere metingen blijft de correlatie steken op 0,84, maar nog altijd boven het historisch gemiddelde.

In de aanloop naar de crisis was de correlatie ook hoog en dat wordt als reden gezien voor de extreme verliezen die de hedgefondssector doormaakte in 2008. Volgens AQR staan de seinen op oranje. Veel hedgefondsmanagers voegen beta aan hun portefeuille toe, simpelweg omdat het tot nu toe werkte. Als de prestaties achterblijven bij de S&P500 neemt de druk op hedgefondsen toe en groeit vaak de blootstelling aan de markten, in plaats van marktneutraal te blijven, stelt AQR.

Ook Fabian Thehos van Wellcome Trust, ziet dat er meer aandelenrisico genomen wordt door hedgefondsen. Hij ziet meer overeenkomsten met de jaren voorafgaand aan de crisis. Hedgefondsfirma’s komen opnieuw met allerhande nieuwe fondsen, leveraged "best ideas’ vehicles, zoals hij ze noemt.

USS Investment Management heeft een andere verklaring voor de gestegen correlatie. Volgens hen komt het omdat zowel de aandelenmarkten als de hedgefondsen de laatste 24-36 maanden goed gepresteerd hebben. Maar het bewijst geen oorzakelijk gevolg. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's