Nieuws

De man die de markt goed voorspelt

Jeremy Grantham blijkt in de afgelopen 14 jaar bijzonder goed te hebben voorspeld waar het met de aandelen naar toe ging.

Een veelvoorkomend vooroordeel is dat succesvol beleggen puur een kwestie is van goed gokken. De beurs is een casino en niemand kan - zonder geluk - de index verslaan. 

Het juist voorspellen van de aandelenmarkten op basis van research, kan dat dan echt niet? Een nieuw onderzoek van professor Edward Tower van Duke University toont aan van wel. Tower vergeleek de maandelijkse voorspellingen van vermogensbeheerder Grantham Mayo van Otterloo (GMO) over de afgelopen veertien jaar met de daadwerkelijke rendementen en komt tot de conclusie dat GMO het verdomd vaak bij het rechte eind heeft, schrijft Marketwatch.

Sinds 2000 publiceert GMO, dat onder leiding staat van chief investment strategist en mede-oprichter Jeremy Grantham, 'medium-term'-voorspellingen over de grootste aandelencategorieën, zoals Amerikaanse smallcaps en opkomende markten. GMO vertelt iedere maand wat hun verwachtingen zijn voor deze groepen voor de komende zeven jaar. 

Stel dat een belegger in 2000 was begonnen met het opvolgen van de voorspellingen van de club van Grantham, dan zou hij inmiddels zijn inleg hebben verdubbeld - na aftrek van inflatie en valuta-effecten meegerekend. Bij een investering in de gebruikelijke S&P 500 zou een belegger, ook na inflatie-aanpassing, veel minder rendement boeken, namelijk 22%.

Het enige wat de belegger hoefde te doen was ieder kwartaal investeren in de drie aandelencategorieën die volgens GMO het best zouden renderen. Duke University merkt daarbij op dat GMO vooral goed voorspelde hoe het rendement op aandelen in het algemeen zouden presteren, en niet zozeer op individueel aandelenniveau. Maar dat wel 14 jaar lang achtereenvolgens. Dat kan toch geen toeval zijn?

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie