Nieuws

Absolute return is een zeldzaamheid

Beleggers kopen dit soort fondsen, in de overtuiging dat zij risico beperken dankzij de absolute return-strategie.

Josh Brown heeft een duidelijke boodschap voor de beleggers in een absolute return-hedgefonds. Als het fonds u de laatste achttien maanden flink in de steek heeft gelaten, let wel:

  • het is gewoon geen absolute return-vehikel
  • het gaat opnieuw tegenvallen zodra het tij keert, ongeacht wat uw verwachtingen zijn

Het is de hoogste tijd om de funds of hedgefunds opnieuw tegen het licht te houden, stelt Brown. Deze fondsen verloren gemiddeld 21% in de hectiek van 2008, ondanks dat vele van hen de vlag van absolute return fund op de boeg hadden wapperen. Dat zijn ze niet. In een bullmarkt zijn het dure beta-jagers. Zodra de beer om de hoek komt kijken heeft waarschijnlijk niet meer dan de helft van deze fondsen zijn blootstelling aangepast. Een mix van aandelen en staatsobligaties is een veel goedkoper alternatief dan een fund of funds, vindt Brown.

Beleggers kopen op advies dit soort fondsen, in de overtuiging dat zij daarmee het risico beperken dankzij de absolute return-strategie. Maar Brown vindt dat onzin. Wat voor hedging er ook plaatsvindt, het is waarschijnlijk minder in verhouding tot het najagen van rendement op de aandelenmarkt. Niemand wil een absolute return van 6%, als de aandelenmarkten 20% stijgen. Het gevolg is dat tijdens bullmarkten de correlatie tussen hedgefondsen en de aandelenmarkten groeit, terwijl dit juist zou moeten afnemen.

Bovenstaande grafiek laat de trend duidelijk zien. De correlatie groeit juist als dat niet zou moeten gebeuren en daalt weer na een crash. Natuurlijk zijn er winnaars en verliezers in dit veld, maar een typisch fund of funds is genegen om gelijke trekken te vertonen als de index.

Voor alle duidelijkheid, Brown is niet tegen de benadering die funds of funds kiezen. Maar hij verzet zich tegen de wijze waarop zij zich verkopen en de beloften die daarmee gepaard gaan.

Beleggers worden erop gewezen dat zij kortetermijnvolatiliteit niet kunnen weerstaan en dat deze dagelijkse bewegingen een risico vormen voor hun portefeuille. Eenmaal overtuigd van dit risico, worden tegen hoge kosten allerlei instrumenten verkocht om dit risico te bestrijden. Daaronder bevinden zich absolute return-funds, waar de vlag de lading absoluut niet dekt.

Echte absolute return-fondsbeheerders zijn zeldzaam, de schijn van absolute return niet.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen