Nieuws

Lowflation-vrees verrast obligaties

De vrees voor 'lowflation' heeft de obligatiemarkten verrast. Volgens Mohamed El-Erian moeten de kunstgrepen ophouden.

De vrees voor lowflation heeft de obligatiemarkten verrast. In plaats van omhoog te klimmen en het 3%-niveau te doorbreken, zoals de algemene verwachting was aan het begin van het jaar, noteert het rendement op Amerikaanse 10-jaarsstaatsobligaties op het laagste punt sinds oktober. En het is niet de enige rente die zich tegendraads gedraagt, schrijft Mohamed El-Erian in een bijdrage in de Financial Times. El-Erian is voormalig topman van Pimco en momenteel hoofd economisch adviseur van Allianz en voorzitter van de Global Development Council van president Obama.  

El-Erian zoekt de reden voor die onverwachte wending in drie belangrijke factoren. Ten eerste worden de aanhoudende zorgen over het falen van de Amerikaanse en Europese groei de laatste weken versterkt door toenemende angst voor lowflation. Dat wil zeggen: inflatie die te laag is over een te lange periode en daarmee het tapijt onder inflatieverwachtingen vandaan trekt. Volgens El-Erian heeft de suggestie van de “traditionele inflatie-paranoïde” Duitse Bundesbank, dat het de ECB zou steunen bij haar onconventionele maatregelen om lowflation tegen te gaan, daartoe bijgedragen.

Centrale banken
Ten tweede speelt de bereidheid van centrale banken mee, om de rente continu te onderdrukken om de groei te stimuleren en de dreiging van deflatie te verminderen. De ECB zal naar verwachting nieuwe stimuleringsmaatregelen aankondigen en de Bank of England herhaalde vorige week geen haast te hebben met het verhogen van de rente. Ondertussen houdt de Fed aan de andere kant van de oceaan de rente eveneens al langere tijd op een “abnormaal laag” niveau.

Ten derde heeft de marktpositionering invloed op de economische en politieke factoren. Weinig handelaren stonden klaar voor een lagere rente, laat staan een vlakkere rentecurve, en zagen zich gedwongen obligaties te kopen. 

Zelfcorrectie
In theorie is er weinig aan de hand, zegt El-Erian, aangezien een lage rente zelfcorrigerend zou moeten werken op alle drie de punten. Toch moeten lage rente en volatiliteit nauwlettend in de gaten gehouden worden, aangezien de zelfcorrigerende mechanismen verstoord worden door kunstmatige ingrepen. 

Hoewel de komende weken waarschijnlijk volatiel zullen zijn, kunnen westerse landen nog steeds voorkomen de verstorende paden te bewandelen en de constructieve, zelfcorrigerende weer hun werk laten doen. Volgens El-Erian moeten we deze keer geen genoegen nemen met een “nieuwe ronde van beleidsexperimenten van hyperactieve centrale banken” om de markten te stabiliseren en een gezonde groei te bevorderen. Wat nodig is, is een voortdurend mechanisme van genezing van westerse economieën. Dat moet ondersteund worden door een evenwichtigere mix van fiscaal-monetair beleid en diepere productiviteitsverhogende maatregelen, waaronder meer investeringen in infrastructuur.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie