Nieuws

Hoe actief is uw ETF eigenlijk?

Exchange traded products staan bekend als passieve beleggingsvehikels. Maar er is een scala aan nieuwe soorten opgekomen

Exchange traded products staan bekend als passieve beleggingsvehikels. Maar er is een scala aan nieuwe complexe indextrackers opgekomen, die afwijken van een algemene blootstelling aan de markt, constateert Brendan Conway op Barron's. Er bestaan zelfs onverbloemd actieve ETF’s, die net als traditionele beleggingsfondsen de markt proberen te verslaan.

Paul Britt van ETF.com wijst erop dat als een fonds de markt wil verslaan, het allereerst op bepaalde punten moet afwijken van die markt. ‚Active share’ is een indicatie in hoeverre een portefeuille afwijkt van een standaardindex. Het meet de overlap tussen een fonds en zijn benchmark. Een hoge active share betekent dat er een significant verschil bestaat tussen het fonds en de benchmark.

Britt laat zijn graadmeter los op de meest populaire ETF’s, op zoek naar de hoogste active share. 

Zijn top vijf ziet er als volgt uit:

  1. Guggenheim Spin-Off ETF (CSD), 99%
  2. First Trust US IPO (FPX), 97%
  3. Market Vectors Wide Moat (MOAT), 92%
  4. PowerShares Buyback Achievers (PKW), 91%
  5. Global X Guru ETF (GURU), 89%

Het is opvallend dat geen van deze vijf een actief beheerde ETF is, allen zijn gebaseerd op een passieve index. De active share van het meest actief beheerde ETF, AdvisorShares TrimTabs Float Shrink ETF, bedraagt 84%.

Active share zegt verder niets, behalve dat er een significant verschil bestaat tussen het fonds en de benchmark, merkt Barron's op. Het hoeft niet te betekenen dat daardoor de index ook verslagen wordt. Het rendement kan ook lager uitvallen. Of puur toevallig in lijn met de index zijn.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Outlook 2022