Nieuws

Geldkraan gaat nog lang niet dicht

Dreigende deflatie in de EU, slechts 1,8% inflatie in China: de geldkraan blijft openstaan. Goed nieuws voor aandelen!

De bulls (optimisten) kunnen een even simpel als ijzersterk argument toevoegen aan hun arsenaal voor het borreltafeldebat met bears (zwartkijkers). De financiële markten zullen het goed blijven doen omdat de centrale banken voorlopig royaal met de geldkraan zullen sinterklazen. Sommige zullen hem zelfs nog verder opendraaien. Er is namelijk geen enkele indicatie dat de centrale bankiers spoedig gedwongen zullen zijn de rente te verhogen. 

Dat stelt Joachim Fels van Morgan Stanley, aangehaald door Joe Weisenthal op Business Insider. De voornaamste reden voor een renteverhoging, aldus Fels, zou een loonexplosie zijn. In de VS stijgen vooral de lonen bij het MKB, traditioneel een belangrijke graadmeter voor de brede loonontwikkeling. Maar die groei blijft "historisch bescheiden", en Fels ziet dat voorlopig niet veranderen – in de VS niet, en evenmin in die andere groeimachine, Engeland. 

Daar komt bij dat met name de ECB en de People's Bank of China (PBC) op het punt staan hun monetaire beleid nog verder te verruimen. Mario Draghi hint al weken in die richting. Zijn laatste suggesties gelden verlaging van één en mogelijk zelfs twee rentes, de refi en depo rates. De PBC overweegt in te grijpen na het laatste verrassende Chinese inflatiecijfer: 1,8% op jaarbasis in april, een niveau dat China in geen tijden heeft meegemaakt. 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie