Nieuws

Grantham: Bubbel barst over 2 jaar

Jeremy Grantham voorspelt dat de bullmarkt nog ruimte heeft om twee jaar te rallyen. Daarna volgt een pijnlijke crash.

De legendarische belegger Jeremy Grantham voorspelt dat de bullmarkt nog voldoende ruimte heeft om te rallyen, mogelijk een jaar of twee. Maar die stijging zal onvermijdelijk worden gevolgd door een crash en de pijn zal wijdverspreid gevoeld worden, zo valt te lezen op het blog van The Wall Street Journal.

Aandelen noteren nog niet zo schuimend als tijdens vorige marktpieken en de Federal Reserve behoudt de rente nabij nul. Daarom denkt Graham dat een crash niet vandaag of morgen zal komen, maar hij is ervan overtuigd dat de dag van afrekening komt. “Ik weet zeker dat het slecht zal aflopen”, schrijft Grantham, oprichter van Grantham Mayo van Otterloo (GMO) in Boston, in zijn kwartaalbrief aan investeerders.

Wat zeepbelvoorspeller Grantham zegt wordt door marktvorsers op grote schaal gevolgd. Hij was er namelijk vroeg bij in zijn voorspelling van de meest recente financiële crisis en vervolgens ook omgekeerd: hij was al van koers veranderd voordat de markten begonnen op te veren in 2009.

Chinese groeivertraging
Hij verwacht dat dit beursjaar tot en met oktober “moeilijk” zal blijven. In het laatste kwartaal zal de rally weer op stoom komen en dat blijven volhouden tot het einde van 2016. Grantham voorziet een rally van de S&P 500-index van ten minste 20%, tot minstens 2250 punten. Daarna begint de pijn. De oorzaak kan liggen in tegenvallende mondiale groei, doorgezakte winsten, een Russische misrekening of – misschien wel het meest gevaarlijk en waarschijnlijk – een extreme groeivertraging in China.

De markt is volgens zijn schattingen momenteel zo’n 65% overgewaardeerd, voornamelijk als gevolg van het type belegger dat de markt op korte termijn stuwt. Die managers (en beleggers) kunnen de sirenes dan wel negeren, schrijft hij, maar op een gegeven moment komt het feest ten einde en zullen we een soortgelijke daling zien als we in 2000 en 2008 hebben meegemaakt. Wees gewaarschuwd.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie