Nieuws

De koersen dansen, maar waarheen?

Onzekerheid over het economisch beleid heeft grote invloed op de beurs. Helaas kan de belegger daar niets mee.

Onzekerheid over economisch beleid geldt als slecht nieuws voor de beurs. Immers, als we weten waar we aan toe zijn, geeft dat meer vertrouwen in de toekomst en dus in meer riskante beleggingen als aandelen. Het lijkt een logische redenering. Maar klopt hij ook in de praktijk? Nieuw onderzoek laat zien dat beleidsonzekerheid invloed heeft op de beurskoersen, maar helaas niet op zo'n manier dat daar een voorspellende waarde aan kan worden toegekend. 

Het onderzoek is gedaan door Scott Ross Baker en Nick Bloom van Stanford University en Steven J. Davis van de University of Chicago Booth School of Business, en wordt uitvoerig beschreven door Rick Ferri op zijn blog. Het trio ontwikkelde een nieuwe index (zie hieronder) voor het meten van beleidsonzekerheid. De grondstoffen zijn nieuwsartikelen, aflopende belastingmaatregelen en de mate waarin voorspellers het oneens zijn. 

 

 

Tien toonaangevende Amerikaanse kranten worden gescreend op artikelen waarin de woorden "onzekerheid" en "economie" voorkomen, in combinatie met termen als "Federal Reserve", "begrotingstekort", "Congres", "regulering" en "wetgeving". De fiscale data gaan over aantal, tijdstip en budgettaire gevolgen van aflopende belastingen. In de VS leiden die standaard tot onzekerheid, omdat het Congres tot het laatst wacht met compenserende maatregelen.  

De data over voorspellingen komen uit de Survey of Professional Forecasters (SPF) die de Federal Reserve Bank of Philadelphia bijhoudt. Deze gaat terug tot 1968 en is daarmee de oudste in zijn soort in de VS. Hoe meer de voorspellers het oneens zijn, hoe groter de onzekerheid. De Economic Uncertainty Index wordt bijgehouden en regelmatig geactualiseerd voor de VS, Canada, Europa, China en India. Hij heeft een zusje dat onzekerheid relateert aan de beurs: 

 

 

Deze Equity Market-related Economic Uncertainty Index koppelt onzekerheidsberichten in een reeks nationale en lokale media aan de ontwikkeling van de beurskoersen. Zoals is te zien bevindt deze index zich momenteel op een dieptepunt. Dat mag opvallend heten in een tijd waarin het Congres tot voor kort werd verlamd door een patstelling tussen Democraten en Republikeinen, en we nog steeds niet weten hoe duurzaam het herstel is. 

Minder verbazingwekkend is dat deze index vrij sterk correleert met koersschommelingen op de beurs: hoe groter die zijn, hoe groter de onzekerheid en hoe meer nieuws daarover. Baker, Bloom en Davis maakten ook een index die de twee voornoemde indices combineert met de S&P 500 (zie de derde grafiek). De volatiliteit van de S&P, en de invloed van beleidsonzekerheid daarop, is de laatste jaren dramatisch toegenomen. 

 

 

 

Dat maakt de vraag des te urgenter of al deze nieuwe data voorspellende waarde hebben voor de koersontwikkeling op de beurzen. CXO Advisory Group onderzocht de relatie tussen de S&P 500 en de Economic Uncertainty Index (zie de laatste grafiek). Die blijken nauwelijks te correleren. De verrassende conclusie luidt dat de invloed van beleidsonzekerheid op de beurskoersen groot is, maar dat die invloed onbruikbaar is als basis voor beleggingsbeleid. 

 

 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's