Nieuws

Tien redenen voor onze ondergang

Een "shale boom" in de VS? Genoeg olie "voor tweehonderd jaar"? We houden onszelf voor de gek, schrijft Paul Farrell.

Dankzij de shale boom zal de VS al over een jaar Rusland en Saoedi-Arabië hebben ingehaald als de grootste olieproducent ter wereld, en bovendien vrijwel zelfvoorzienend zijn in zijn energiebehoefte. Het herstel van de Amerikaanse economie zet door, de Republikeinen hebben hun sabotage van de politieke besluitvorming gestaakt … Why worry? We houden onszelf voor de gek, stelt Paul Farrell op het blog MarketWatch. Om de volgende tien redenen: 

1. Exxon-CEO maakt bezwaar tegen fracking-toren – en trekt dat weer in

Exxon-CEO Rex Tillerson, die veertig miljoen dollar per jaar verdient, is een enthousiaste pleitbezorger van fracking, de omstreden techniek waarmee olie en gas uit ondergrondse schalielagen kan worden geperst. Maar toen er een watertoren ten behoeve van fracking dreigde te verrijzen naast zijn ranch in Bartonville, Texas, voegde Tillerson zich als klager in een rechtszaak, omdat het gevaarte de marktwaarde van zijn optrekje – vijf miljoen dollar – zou bedreigen. Toen de nationale media op deze zaak doken, honend over Tillerson's hypocrisie, trok hij zijn klacht schielijk weer in. Moraal van dit verhaal: Tillerson weet heel goed wat de bedreigingen zijn van fracking, maar viert het feest van de shale boom mee zolang het duurt. 

2. Schadelijke klimaatverandering is nu al niet meer te stoppen

Het einde van de ontbossing, halvering van de emissies uit voedselproductie, de totale emissies op aarde bereiken een piek in 2020 en dalen daarna met 3% per jaar gedurende ettelijke decennia – zelfs als onze meest optimistische voorspellingen uitkomen, dan nog is de klimaatverandering nu al zo ver gevorderd dat ernstige schade aan het leefmilieu niet meer voorkomen kan worden. Dat betoogt de Australische econoom Clive Hamilton in Requiem for a Species: Why We Resist the Truth about Climate Change

3. Winsten zonder precedent, onderweg naar de totale zelfvernietiging

De aarde herbergt nog 1,4 biljoen vaten olie, "genoeg voor tweehonderd jaar", aldus Tom Donohue, CEO van de Amerikaanse Kamer van Koophandel die door Big Oil fors wordt gesponsord. Jammer alleen dat al die olie ons binnen vijftig jaar zal vermoorden. Volgens milieu-econoom Bill McKibben is de wereld namelijk nu al voornemens "vijf keer zoveel olie, gas en steenkool te verstoken als klimaatwetenschappers denken dat veilig is". 

4. Het kapitalisme rijdt een blinde race naar de laatste restjes energie

Niet alleen olie en gas raken op, maar ook uranium, koper, lithium – voor de accu's in uw elektrische auto – , water en vruchtbaar land. De wereld gaat nu al helemaal op in een "blinde wedren" naar de laatste resten van deze onmisbare basisvoorzieningen, waarschuwt Michael Klare in The Race for What's Left: The Global Scramble for the World's Last Resources. "De wanhopige jacht op grondstoffen is ontaard in een massale exploratieve vechtpartij." 

5. We dromen van kolonies op Mars, en we krijgen Facebook

Silicon Valley herbergt de beste breinen en ondernemers, en de rijkste en meest waaghalzige investeerders ter wereld. Maar die houden zich niet bezig met de oplossing van de grootste problemen op aarde. Zoals: hoe vervangen wij tijdig al die eindige grondstoffen? Hoe kunnen we blijven wonen en eten op een te warme aarde? Nee – de dames en heren houden zich liever onledig met Facebook, Twitter en Instagram. 

6. Wij vreten Big Macs. De tien miljard mensen van 2050 eten niks meer

Het Grantham Institute for Climate Change is genoemd naar, en wordt gefinancierd door, superbelegger Jeremy Grantham, de legendarische oprichter van GMO dat tegenwoordig 117 miljard dollar beheert. Zijn instituut waarschuwde onlangs dat de wereld de tien miljard aardbewoners die voor 2050 worden voorspeld – drie miljard meer dan nu – onmogelijk kan voeden. 

7. Spoedig hebben wij zes planeten nodig, zelfs zonder nog meer nieuwe babies

Het gaat niet zozeer om het groeiende aantal mensen op aarde, maar vooral om hun groeiende impact op het milieu, betoogt de antropoloog Jared Diamond in Collapse: How Societies Choose to Fail or Succeed. Wij 'Ollanders consumeren 32 keer zoveel en dumpen 32 keer zoveel afval als de gemiddelde Birmees of Boliviaan. Als alle zeven miljard huidige wereldbewoners nu al op ons niveau zouden gebruiken en weggooien, zouden we de grondstoffen nodig hebben van zes Moeders Aarde. 

8. De mens is de nieuwe dinosaurus, en bouwt zijn eigen Jurassic Park

Ga vooral vrolijk door met aandelen Koninklijke Olie kopen en rondscheuren in benzineslurpers, aldus de sarcastische aanmaning van de Amerikaanse Nobelprijswinnaar Robert Laughlin in The Earth Doesn't Care If You Drive A Hybrid! Moeder Natuur heeft de dinosaurus rustig laten uitsterven zonder voor een vervanger te zorgen. Vijfenzestig miljoen jaar later heeft de mens zelf "de zesde grote cyclus van uitsterving der soorten in gang gezet in de geschiedenis van de aarde", aldus Laughlin. 

9. De grote paradox: economische groei versnelt de dood van het kapitalisme

De kredietcrisis was niet het zoveelste dal in de Grote Cyclus, maar een zoveelste mijlpaal op weg naar een onafwendbaar einde, waarschuwde Yale-hoogleraar Immanuel Wallerstein in het blad Foreign Policy. "De wereldeconomie zal niet herstellen, nu niet en nooit niet." Het kapitalisme heeft vijfhonderd jaar lang "verbluffend goed" gewerkt. "Maar zoals alle systemen die de wereld ooit heeft gekend, is ook het kapitalistische stelsel te ver van een gezond evenwicht afgedreven." 

10. Wij zijn blind voor de volgende crisis, veel groter dan die van 1929 en 2008

Na iedere Grote Depressie komt een keer het herstel, zo denken wij nog steeds. Vergeet het maar. waarschuwen voormalig IMF-econoom Simon Johnson en Peter Boone in The Doomsday Cycle Turns: Who's Next? "Wij hebben een financieel systeem gebouw dat de complete ordening van de wereldeconomie onderuit dreigt te halen." Veelzeggend is de titel van Johnson's laatste boek: 13 Bankers: The Wall Street Take-Over and the Next Financial Meltdown

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's