Nieuws

Frankrijk hervormt onder de radar

Frankrijk is een tijdbom onder het EU-herstel, maar wel één met een lange lont. En de Fransen hervormen wel degelijk.

De stagnatie van de tweede economie van de eurozone, Frankrijk, legt een tijdbom onder het Europese herstel. Maar wel één met een zeer lange lont. Die danken de Fransen aan de blijvend goede financierbaarheid van hun staatsschuld. De verleiding is dan groot helemaal niets te doen aan de structurele problemen van de Franse economie. Maar de Franse staat hervormt wel degelijk, zij het langzaam en in stilte, om politieke onrust te vermijden. 

Dat schrijft Huw Pill in de Financial Times. Pill is chef-econoom Europa bij zakenbank Goldman Sachs. Frankrijk is een beetje de risée van Europa geworden, ook buiten de EU: zo'n groot, rijk en hoogontwikkeld land, dat sinds de kredietcrisis zo weinig onderneemt om dat zo te houden. Schrijnend is het contrast zo langzamerhand met buurland Duitsland. De traditioneel trotse Fransen weten zich geen raad met hun ernstig gedeukte reputatie. 

Ze hebben ook de tijd om er wat aan te doen. Ondanks de hoge staatsschuld en de slechte prestaties van de Franse economie sinds de kredietcrisis blijven Franse staatsleningen onverminderd populair. Wereldwijd moeten vele behoudende superbeleggers  – Noord-Europese verzekeraars, Aziatische centrale banken, staatsinvesteerders uit China en het Midden-Oosten – nu eenmaal een bepaald deel van hun portefeuille in euro-assets investeren. 

"Gebrek aan druk vanuit de markt kan leiden tot gebrek aan actie"
Het liefst doen ze dat in bunds, maar vanwege het hogere risico levert Frans staatspapier domweg meer op. "Gebrek aan druk vanuit de markt kan leiden tot gebrek aan actie," schrijft Pill. Al moet er nog veel gebeuren, de Franse overheid zit bepaald niet stil, betoogt hij. "Hervorming in Frankrijk blijft een traag proces onder de politieke radar." Dat kan niet anders: behalve trots zijn de Fransen ook lastig. Denk alleen maar aan de talloze stakingen. 

De regering-Hollande mag dan extreem impopulair zijn, zoals ook de recente verkiezingen aantoonden, hij heeft een jaar geleden wel de eerste grote stap gezet in de richting van een meer flexibele arbeidsmarkt. Zulke voorzichtige hervormingen zijn niet zichtbaar in de macro-cijfers, maar wel voor bedrijven en huishoudens. Het zal altijd moeilijk blijven ze te verkopen aan de bevolking, maar politieke acceptatie zal ze ook duurzamer maken, voorspelt Pill. 

 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie