Nieuws

Deutsche: ECB komt met "private QE"

"Klassieke" monetaire versoepeling à la de Fed zal in Europa niet werken. Eerst komt er "private QE", denkt Deutsche.

Mocht de ECB alsnog quantitative easing (QE) inzetten tegen deflatie in de eurozone, dan zal zij zich eerst beperken tot private QE: de aankoop van leningen met onderpand aan kleine en middelgrote bedrijven (SME ofwel small and medium enterprises) en mogelijk ook van bedrijfsobligaties die nu nog in bezit zijn van private banken. Pas als de Europese economie verder verzwakt, zal de ECB overgaan tot "klassieke" QE: massaal staatsleningen opkopen. 

Dat stellen onderzoekers van Deutsche Bank, geciteerd door Matthew Boesler op het blog Business Insider. De Fed koopt voor miljarden treasuries en verpakte hypotheken (mortgage backed securities). Zo drukt zij de hypotheekrente, alsmede rente en totaalrendement op staatsleningen, waardoor zij beleggers "verjaagt" naar bijvoorbeeld aandelen. Maar in Europa zijn deze correlaties veel minder sterk, aldus Deutsche (zie grafiek). 

 

 

 

Amerikaanse bedrijven voorzien in meer dan 70% van hun kredietbehoefte door obligaties uit te geven. Europese bedrijven zijn juist voor 70% afhankelijk van bankkredieten. Het vermogen van Amerikaanse huishoudens bestaat voor meer dan een kwart uit aandelen; in Europa is dat minder dan 10%. Tenslotte is er veel meer weerstand tegen klassieke QE in Europa, onder meer van de vele spaarders hier, die ook hun spaarrente zien dalen. 

Daarom denken de onderzoekers van Deutsche dat de ECB zich in eerste instantie zal beperken tot het opkopen van SME-leningen met onderpand. Omdat die markt in de eurozone slechts een beperkte omvang heeft, zal de ECB daarnaast wellicht bedrijfsobligaties van banken overnemen. Deutsche denkt dat de ECB in juli-augustus zo'n programma zal aankondigen, en dat vanaf september zal uitvoeren. Hieronder staat het tijdpad voor private QE. 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie