Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs.

Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30

. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment Writing & Translations bij Robeco.
Nieuws

Topfonds gezocht: Jasper Haak

“Onderzoeken laten zien dat er een duidelijke correlatie is tussen het aantal managementlagen en underperformance.”

Het is weer de tijd van het seizoen waarin topfondsen links en rechts worden gelauwerd. Maar wat maakt een fonds tot een topfonds? En hoe vind je die fondsen? Experts Dirk-Jan Schuiten, Jeroen Vetter, Jasper Haak en Theo Nijssen geven hun visie.

Jasper Haak
Partner bij AF Advisors

Topfonds
Wat maakt een fonds tot een topfonds?

“De hamvraag is: in hoeverre is de risico- rendementverhouding van een fonds over een langere periode beter dan dat van de index en van vergelijkbare fondsen? En hoe consistent is die outperformance? Je wilt niet dat de outperformance op de lange termijn terug te brengen valt tot één korte, succesvolle periode. Daarbij kijken we naar minimaal vijf jaar, als er in de tussentijd tenminste geen fondsbeheerder vertrokken is.”

Jasper Haak

Fout
Wat zijn aspecten die je niet wilt zien bij een fonds?

“Het trackrecord moet lang genoeg zijn, minimaal drie jaar. Het fonds mag niet te klein zijn en ook weer niet te groot. Soms heb je fondsen met een prima omvang, maar blijkt er vooral één hele grote partij in te zitten – een verzekeraar bijvoorbeeld. Dat brengt ook weer risico’s met zich mee. Daarnaast willen we niet te veel fondsbeheerderswissels zien, want je zoekt stabiliteit. Belangrijk is ook het aantal managementlagen bij een assetmanager. Diverse onderzoeken laten zien dat er een duidelijke correlatie is tussen het aantal managementlagen en underperformance. Tot slot moet de rapportage goed zijn. Communicatie (wat doe je, waarom doe je het?) en inzicht geven in de risico’s is ook onderdeel van assetmanagement.”

Gefopt
Hoe staat het met die transparantie?

“Een beheerder moet goed laten zien wat hij doet. Vroeger zag je regelmatig dat dingen in de rapportage verdoezeld werden. Dan werd de outperformance op de index vooral behaald door een bias naar opkomende markten of naar midcaps – hogere risicocategorieën – terwijl beleggers niet verteld werd dat ze op die manier van de benchmark afweken. Beleggers kwamen dan bij economische tegenwind voor een nare verrassing te staan.”

Boutiques
Zijn boutiques beter?

“We hebben niet echt een voorkeur, maar sommige criteria in ons selectiemodel zijn wel in het voordeel van boutiques: de managementlagen, een beperkt aantal strategieën. Aan de andere kant is het voor boutiques vaak moeilijker goede rapportages te maken en zijn ze vaak duurder. Grote blockbusters hebben vaak in potentie weer liquiditeitsproblemen bij redemptions. Vaak schermen grote assetmanagers met het argument dat zij een multi-boutique zijn. Bij Robeco en ING IM hoor je dat ook. Maar zolang alle beleggers in hetzelfde gebouw zitten, van dezelfde research, dezelfde traders en dezelfde koffieautomaat gebruikmaken ben je geen multi-boutique. Om dat te zijn moet elk team in een eigen gebouw zitten met zijn eigen riskmanagement en mede-eigenaar van zijn eigen bedrijf zijn.”


Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen