Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs.

Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30

. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment Writing & Translations bij Robeco.
Nieuws

Topfonds gezocht: Jeroen Vetter

“Er wordt vaak te weinig gebruikgemaakt van de rechterhersenhelft: softe factoren – intuïtie – spelen ook een rol.”

Het is weer de tijd van het seizoen waarin topfondsen links en rechts worden gelauwerd. Maar wat maakt een fonds tot een topfonds? En hoe vind je die fondsen? Experts Dirk-Jan Schuiten, Jeroen Vetter, Jasper Haak en Theo Nijssen geven hun visie.

Jeroen Vetter
Managing director GUIA Advisory

Topfonds
Wat maakt een fonds tot een topfonds?

“Het belangrijkste is dat een fonds in staat is alpha te creëren en dat moet niet een kwestie van geluk zijn, maar een consistent, herhaalbaar proces. De outperformance moet over een lange termijn, over de cyclus heen gerealiseerd worden. Op een korte termijn zijn er factoren die voor een tijdelijke underperformance kunnen zorgen, omdat bijvoorbeeld de beleggingsstijl het tijdelijk slecht doet – zoals met value afgelopen jaren en aan het eind van de jaren negentig. Daar moet je bij fondsselectie doorheen kunnen kijken.”

Jeroen Vetter

Performance
Hoe houdbaar zijn goede rendementen?

“Vaak blijkt outperformance niet houdbaar op de lange termijn. Je moet allereerst weten waar de alpha exact vandaan komt. Spotten de analisten steeds de juiste sectoren of is het de stockpickkwaliteit van de fondsbeheerders? Alpha kan ook afnemen doordat een fonds hard groeit. Veel fondsen laten een mooie performance zien in hun acceleration fase, maar dat is vaak van korte duur. De sweet spot is zo’n drie tot vijf jaar na lancering, daarna neemt de outperformance vaak af.”

Risico’s
Wat zijn de grootste uitdagingen bij fondsselectie?

“Fondsselectie vindt per definitie plaats door achteruit te kijken, naar historische rendementen en volatiliteit. Het selecteren van de winnaars van gisteren is iets anders dan het identificeren van de toekomstige winnaars. Er wordt vaak te weinig gebruikgemaakt van de rechterhersenhelft: softe factoren – intuïtie – spelen ook een rol. Je kunt fondsen niet alleen kwantitatief beoordelen. In welke fase van zijn carrière zit de beheerder? Gaat het hem om geld of om de intellectuele uitdaging? En ook belangrijk: er gaat vaak veel tijd en research in selectie zitten, maar te weinig in het monitoren van een goedgekeurd fonds in de periode daarna en de criteria om het moment te bepalen waarop afscheid van een fonds genomen wordt.”

Cultuur
Hoe belangrijk is de cultuur binnen een fondshuis?

“De cultuur is zeer belangrijk en bepalend voor het behoud van getalenteerde beheerders. Is er een hoog verloop van fondsbeheerders? Dan is dat wellicht een indicatie dat het beloningsbeleid verbeterd kan worden of dat het management te rigide is in het mandaat dat de beheerder krijgt. Daarnaast is het positief als er kennis wordt gedeeld, bijvoorbeeld tussen het obligatie- en het aandelenteam. Bij kleinere assetmanagers zie je nog wel eens dat slechts een paar mensen het voor het zeggen hebben. Soms is de CIO de grootste eigenaar en zit de Risk Officer er louter om aan de eisen van de toezichthouder te voldoen. Dan begrijp je dat institutionele beleggers die niet selecteren.”


Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

    Online magazine ETF's