Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs.

Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30

. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment Writing & Translations bij Robeco.
Nieuws

Topfonds gezocht: Dirk-Jan Schuiten

“Het trackrecord van de beheerders is voor ons belangrijker dan het trackrecord van het fonds”

Het is weer de tijd van het seizoen waarin topfondsen links en rechts worden gelauwerd. Maar wat maakt een fonds tot een topfonds? En hoe vind je die fondsen? Experts Dirk-Jan Schuiten, Jeroen Vetter, Jasper Haak en Theo Nijssen geven hun visie.

Dirk-Jan Schuiten
Head of ABN Amro Advisors Netherlands

Topfonds
Wat maakt een fonds tot een topfonds?

“Uiteindelijk is het de beheerder en zijn team. Binnen onze analyse besteden we de meeste tijd daaraan: waar zit zijn toegevoegde waarde? Waar gaat hij net iets verder, doet hij het net iets beter dan de rest? Natuurlijk kijken we naar informatieverstrekking, het beleggingsproces, de strategie. Het trackrecord van de beheerder(s) is voor ons belangrijker dan dat van het fonds. Een fonds hoeft dan ook niet per definitie een trackrecord van drie jaar te hebben als de beheerder een lange en relevante ervaring heeft. Dat neemt niet weg dat we liever geen al te hoge doorsloopsnelheid bij fondshuizen zien.”

Performance
Hoe voorkom je dat je rendementen uit het verleden najaagt?

“Om te voorkomen dat we past performance najagen, willen we vooral ook weten hoe rendementen uit het verleden zijn behaald. Dat is belangrijk om in te schatten of de performance houdbaar is. Was de outperformance aan iets specifieks te danken? Rendement moet altijd bekeken worden in het licht van risico’s die genomen worden. Natuurlijk speelt een goed rendement in het verleden een belangrijke rol, maar je moet wel je criteria voor ogen houden. Wij zoeken dus niet alleen naar fondsen die recentelijk goed gepresteerd hebben. Tegelijkertijd is het wel lastiger een fonds te adviseren dat het al tijden slecht doet en waarvan je denkt dat de toekomst beter is.”

Valkuilen
Size matters?

“Capaciteit is een issue, zowel die van de strategie als van het eigen team en de organisatie. Is de strategie schaalbaar als het fonds veel groter groeit? Kunnen de analisten – en het operationele team – het aan als het fonds hard groeit en in hoeverre verandert het karakter of de stijl van het fonds hierdoor? En hoe liquide is de portefeuille? Wat is de impact van het fonds als er verkoopdruk ontstaat en welke assumpties gebruiken fondsbeheerders om dat in te schatten?”

Commercie
Hoe vermijd je asset gatherers?

“We houden de marketingactiviteiten met een schuin oog in de gaten. Maar het is vooral belangrijk te weten of het beheerteam de juiste focus heeft. We zien graag dat ze beloond worden op basis van performance, niet op vermogen onder beheer. Als de beheerder in zijn eigen fonds belegt, is dat een pre natuurlijk, maar geen strikte voorwaarde. Het geeft wel een gevoel van vertrouwen. Over het algemeen moet je wel oppassen voor commerciële druk. Bepaalde blockbusterfondsen laten zich heel makkelijk verkopen, maar het is niet gezegd dat het ook (nu nog) de beste fondsen zijn. ”


Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen