Nieuws

Trackers in maart naar nieuw record

Wereldwijd werd in maart 2,45 biljoen dollar belegd in passieve indexproducten, een nieuw record, meldt Fuhr's ETFGI.

Het wereldwijde vermogen dat is belegd in passieve indexproducten zoals ETF's ofwel trackers bereikte in maart een nieuw record van 2,45 biljoen dollar. De netto instroom van nieuw geld in passieve beleggingsproducten beliep in die maand elf miljard dollar, ondanks een netto uitstroom uit trackers op obligaties van 1,4 miljard dollar. Aandelentrackers trokken 9,9 miljard dollar nieuw geld aan, grondstoffentrackers 876 miljoen dollar. 

Dat meldt ETFGI, een onafhankelijke onderzoeks- en adviesfirma die is gespecialiseerd in passieve beleggingsproducten. "Maart was de eerste maand in 2014 waarin aandelentrackers meer nieuw geld aantrokken dan obligatie-ETF's," zegt Deborah Fuhr, de mede-oprichter en managing partner van ETFGI die daarvoor werkte voor BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld en moeder van de populaire trackerfamilie iShares. 

Passief beleggen in aandelen was populair ondanks de stormachtige beurzen in maart. Op de 7de sloot de S&P 500 op zijn hoogste niveau ooit, maar over de gehele maand won deze index slechts 1%. "Afgezien van de VS leverden de ontwikkelde markten iets in terwijl de opkomende economieën 3% winst boekten," aldus Fuhr. In het eerste kwartaal vloeide netto 33 miljard dollar nieuw geld naar trackers, veel minder dan de 73,1 miljard in Q1 2013. 

Trackers van Vanguard zijn veruit het populairst

Gedurende het gehele eerste kwartaal haalden trackers op vastrentend netto nog 17,8 miljard dollar op, de hoogste instroom tot dusver dit jaar. Aandelentrackers trokken 8,4 miljard dollar aan. Het populairst zijn de trackers en indexfondsen van Vanguard, met netto 14,7 miljard dollar nieuw geld tot dusver dit jaar, waarvan 5,3 miljard dollar in maart alleen al. Wereldwijd zijn er nu 5204 trackers en indexfondsen te koop van 222 aanbieders op 59 beurzen.

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie