Nieuws

Pimco's vlaggenschip maakt water

Pimco's Total Return Fund tuimelt omlaag op de ranglijst van Morningstar. De druk op Bill Gross neemt toe, aldus de FT.

Pimco's Total Return Fund (TRF), het vlaggenschip van dit fondsenhuis, presteert steeds slechter ten opzichte van concurrerende fondsen. Op Morningstars ranglijst van obligatiefondsen eindigde het TRF voor heel 2013 in het 88ste percentiel. Dit jaar tot dusver is dat het 85ste percentiel. In maart presteerde het TRF ook slechter dan zijn benchmark: min 0,57% tegen min 0,17% voor Barclays' obligatie-index. De druk op Bill Gross neemt verder toe. 

Dat meldt de Financial Times. Pimco, en vooral de klanten van Pimco, werden onaangenaam verrast toen Mohamed El-Erian, de nummer twee en gedoodverfde opvolger van de 69-jarige Gross, het fondsenhuis in januari plotseling verliet. De oorzaak lag minstens deels bij ruzies tussen El-Erian en Gross, die fameus autoritair van aard is. Sindsdien zit de wereldwijd bewierookte "obligatiekoning" Bill Gross in de hoek waar de klappen vallen. 

Voor het TRF gokte Gross dit jaar op kortlopende obligaties die het slechter deden dan langlopende. Pimco verdedigt zich door te benadrukken dat het TRF over de afgelopen zes maanden, twee, vijf en tien jaar juist beter presteerde dan zijn benchmark. "Het is belangrijk om het rendement van een fonds te vergelijken met dat van zijn benchmark en niet alleen met dat van andere fondsen, die wellicht beleggen met een hoger rendement en een hoger risico." 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie