Nieuws

Hedgefunds in meerderheid "zombies"

Zombies – fondsen die geen nieuw geld meer aantrekken – maken nu meer dan de helft uit van alle hedgefondsen, meldt FT.

Meer dan de helft van alle hedgefondsen die al bestonden in 2007 zijn nu "zombiefondsen". Zij tellen nog wel mee in de metingen waaruit HFR zijn hedgefonds-indices samenstelt, maar ze trekken (allang) geen nieuw geld meer aan. Deze fondsen zijn een soort vechterfenissen. De beheerders en hun oorspronkelijke kapitaalverschaffers strijden met elkaar over de afwikkeling, over de waarde van de resterende assets en de verdeling van dat geld. 

Dat blijkt uit de laatste aflevering (alleen toegankelijk voor abonnees) in de soap No Alternative: The Zombie Hedgefund Industry in de FT-rubriek Alphaville. Het totale aantal hedgefondsen blijft groeien – van 6895 eind 2008 naar 8190 eind 2013 – maar dat komt alleen maar doordat er voortdurend nieuwe fondsen worden opgericht. In de laatste vijf jaar hebben 4318 fondsen hun deuren gesloten. Tel daarbij op de 1471 zombies die in 2008 al dood waren. 

Dan kom je uit op 5789 zombies ofwel "levende doden", tegenover 7634 individuele hedgefondsen en 2462 funds of funds die nog wel actief zijn. In zekere zin is dat een logisch aantal: het gemiddelde hedgefonds heeft een levensduur van vijf jaar. Ga er maar aan staan, als hedgefund picker voor een groot pensioenfonds dat in hedgefondsen belegt. Bovenstaande cijfers betekenen eigenlijk dat je ieder jaar je complete portefeuille moet verversen. 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen