Nieuws

UBS: Verlaat de vluchthavens

Vergeet de "veilige" staatsobligaties. Ja, de tijden zijn onzeker. Maar dan ontstaan juist de mooiste kansen, aldus UBS.

Vergeet de "veilige" staatsobligaties, de Zwitserse franc en de Japanse yen. Zoek de onzekerheid op. Of liever: zoek achter de onzekerheid van dit moment het potentieel voor toekomstige groei. Dáár liggen de grote winstkansen voor beleggers. De meeste potentie biedt de VS, vanwege de vlucht die de productie van goedkope schalie-olie en -gas daar heeft genomen. Gas is zo goedkoop geworden, dat energie-intensieve industrie zoals autobouwers reshoren

Alexander Friedman van UBS daagt zijn lezers uit om verder te kijken dan hun neus lang is, in een CIO Monthly Letter getiteld Investing through Uncertainty (alleen voor abonnees te downloaden). Tapering, de Oekraïne-crisis, politieke onrust in diverse landen, de twijfels over China: er zijn momenteel tal van ontwikkelingen die beleggers onzeker maken. Niet erg, vindt Friedman: "De beste kansen ontstaan vaak wanneer de onzekerheid het grootst is." 

De grootste kans ziet hij in de Amerikaanse shale boom. Vergeet tapering en de rente, maant hij. Kijk naar de onderliggende kracht van de Amerikaanse economie – en die is enorm. De schalierevolutie heeft geleid tot een enorme overproductie aan gas, waardoor de gasprijs is gekelderd tot 4,4 dollar per mbtu. Europees gas is nu ruim twee keer duurder, en in Azië is gas zelfs vier keer zo duur. In 2004 was Amerikaans gas nog het duurste ter wereld. 

Rusland blijft voorlopig te riskant

Juist nu, redeneert Friedman, loont het ook de moeite naar Rusland te kijken. De roebel is gekelderd, Russische aandelen zijn 10% gecrashed in een maand tijd. Beursgenoteerde Russische bedrijven zijn nu te koop voor gemiddeld 4,4 keer de winst en met een dividendrendement van 4%. Zij lijken aantrekkelijk voor lange-termijnbeleggers. Maar, zo waarschuwt Friedman, op een termijn van een half jaar weegt het rendement niet op tegen het politieke risico. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie