Nieuws

Barron's: Timing maakt weinig uit

Koop laag, verkoop hoog? Handel wanneer je maar wilt. Timing maakt bijna niets uit uit voor beleggers met lange adem.

Blijven zitten, liquideren of bijkopen? En vooral: wanneer? Veel beleggers woelen dezer dagen in hun bedjes. Zij kunnen zich beter druk maken over iets anders, zo blijkt uit recent onderzoek. Voor de belegger met de lange adem maakt timing bitter weinig uit. Neem Disciplined Dave. Hij stak vanaf 1983 ieder jaar duizend dollar in Vanguard 500 Index (VFINX), steeds op de laatste handelsdag. Hapless Harry deed hetzelfde, maar kocht steevast op pieken. 

Harry's eindkapitaal kwam uit op 169.153 dollar, een alleszins toonbaar rendement van gemiddeld 9,5% per jaar. Verstandige Dave sloot af op 177.176 dollar – slechts 8.023 dollar meer dan Harry. Ook Dave's jaarrendement ligt nauwelijks hoger: 9,9%. Dit is de uitkomst van onderzoek door Jeffrey DeMaso van de Independent Adviser for Vanguard Investors. Hoe komt het dat de verschillen zo klein zijn, vraagt Brendan Conway zich af op Barron's?

Welnu, om te beginnen hield domme Harry zich tenminste aan een duidelijk beleggingsplan: duizend dollar per jaar. Evenmin raakte hij in paniek: dertig jaar lang verkocht hij niet één stukje VFINX. Tenslotte zijn er die dertig jaar: Harry belegde voor de lange termijn. "De markt tijd en aandacht geven," aldus DeMaso, "hetgeen hetzelfde is als gedisciplineerd zijn, consistent en met een focus op de lange termijn, maakt slechte timing bijna helemaal goed." 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen