Nieuws

Grantham: "Leer leven met bubbels"

De beurzen bewegen nog lang niet op zeepbelniveau. Bubbelvoorspeller Jeremy Grantham over euforie en statistieken.

Amerikaanse aandelen noteren momenteel 65% boven hun fair value ofwel werkelijke waarde. Maar ze zouden nog eens 30% duurder moeten worden voordat je kunt spreken van een zeepbel. Een andere indicatie dat de huidige beursrally nog wel even zal voortduren, is de aanhoudend opgewekte stemming onder professionele beleggers. Zij hebben zoveel geld verdiend aan de biljoeneninjecties door centrale banken, dat ze voorlopig zullen doorspelen. 

Dat zegt Jeremy Grantham in een interview met Barron's. Zijn visie dient serieus te worden genomen. De 75-jarige oprichter van Grantham Mayo van Otterloo (GMO) in Boston, dat inmiddels wereldwijd 112 miljard dollar beheert voor institutionele en rijke particuliere beleggers, werd een legende door ettelijke zeepbellen accuraat te voorspellen. De Brit bouwde GMO op de notie van mean reversion: markten keren altijd terug naar historische gemiddelden. 

GMO belegt door altijd zeven jaar vooruit te kijken – een paar jaar langer dan de gemiddelde economische cyclus duurt – en daarbij de geldende koersen van de diverse vermogenscategorieën continu af te zetten tegen hun historic means. Momenteel ziet Grantham weinig reden tot paniek. "Er zijn twee goede maatstaven voor bubbels," doceert hij. "Saaie statistieken vormen de ene, en opwindend euforisch gedrag de andere." 

Nog lang geen "two sigma event"
De S&P 500 schommelt nu rond de 1860 punten, "ongeveer een 1,4- tot 1,5-sigma event" ofwel "één tot twee standaarddeviaties buiten de normale verdeling van beurswaardeniveaus". De alarmbellen moeten pas gaan rinkelen bij een two sigma event, dat gelijk staat aan een S&P 500 van 2350 punten. "Maar je weet nooit of een normale marktbeweging niet toch tot een bubbel leidt," zo waarschuwt Grantham. "Dat weet je altijd alleen achteraf." 

Los daarvan stelt ook het gedrag van beleggers hem voorlopig gerust. Professionals zoals hedgefundmanagers blijven enthousiast actief in de markt, omdat zij er vanuit gaan dat de centrale banken opnieuw zullen bijspringen als het weer mis gaat. Tenslotte hebben zij dat in 1994, 1998 (LTCM), 2000 en 2008 ook gedaan. Particulieren storten zich gewoonlijk pas vlak voor een bubbel op aandelen. "En ze zijn nog niet opgetogen. Dat is veelzeggend." 

Natuurlijk heeft ook GMO wel eens klop gehad omdat Grantham en de zijnen ernaast zaten. "Heel vaak zelfs", met name op de korte termijn. Maar voorlopig presteert de firma goed. Zo behaalde het Wells Fargo Advantage Absolute Return Fund, dat GMO mede runt, vorig jaar een rendement van 9,65%. In 2000 raakte Grantham pas bezorgd toen de cafés in Boston de zakenzenders aanzetten. "Maar nu staan nog overal de sportzenders aan," grapt hij. 

 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie