Nieuws

Faber: China gaat minder – gelukkig

China groeit allang de helft slomer dan de regering zegt. Met hooguit 4%. En dat is maar goed ook, vindt Marc Faber.

De Chinese economie groeit ongeveer de helft slomer dan de autoriteiten in het meest volkrijke land op aarde willen doen geloven: met 4% in plaats van de 7,5% die de Chinese regering voor dit jaar voorspelt, en de 7,7% die de officiële Chinese cijfers rapporteerden voor het laatste kwartaal van 2013. Beleggers hoeven daar niet van wakker te liggen.

China heeft "een gigantische kredietbubbel", en hoe sneller de groei, hoe harder die uiteindelijk explodeert.  Dat zei de eeuwige dwarsligger Marc Faber volgens het blog Business Insider tegen zakenzender CNBC. "Ik denk dat China allang is teruggezakt naar 4% groei," aldus de legendarische superbelegger en uitgever-auteur van The Gloom, Boom and Doom Report.

"De officiële groeicijfers haalt de Chinese regering gewoon uit een la, om indruk te maken." Geen probleem, vindt hij: "Ik vind 4% eigenlijk heel goed, want de rest van de wereld groeit helemaal niet." Harder groeien zou alleen maar leiden tot een nog hogere schuldenberg. "En China heeft geen kredietbubbel, het heeft een gigantische kredietbubbel," aldus Faber.

Hij gelooft niets van de verhalen dat de Chinese overheid die "gecontroleerd" zal laten leeglopen. De beurs van Shanghai daalde met 5,1% jaar-op-jaar, en koper- en ijzer-futures bereiken dieptepunten. "Waarom zou China het geweldig doen als al die koersen zo hard dalen?," vraagt Faber. 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie