Nieuws

Gross en Allianz in de verdediging

Bill Gross is niet van plan zijn stijl te veranderen en de bazen van Pimco vinden dat prima. Deel drie in de Pimco Saga.

Bill Gross is niet van plan zijn stijl te veranderen en de bazen van Pimco vinden dat prima. In een interview met The Wall Street Journal verdedigen de oprichter van Pimco en het moederbedrijf de competitieve bedrijfscultuur.

Eerder bracht de Amerikaanse zakenkrant een reconstructie van een interne clash binnen obligatiereus Pimco, waarna Mohamed El-Erian, kroonprins van Gross, de benen nam. Aandeelhouders in moederbedrijf Allianz maanden vervolgens tot actie bij Pimco, het kroonjuweel van de Duitse verzekeraar dat grote zelfstandigheid geniet. De wisseling aan de top baart beleggers zorgen en de roep om de teugels aan te halen, groeit. 

Familie
De 69-jarige Gross zegt in een interview dat hij gefocust is op de prestaties van het bedrijf en dat er op de werkvloer geen zorgen bestaan over zijn gedrag. Gross zegt te begrijpen dat sommige werknemers het als moeilijk ervaren om met hem te werken, maar dat niet iedereen er zo over denkt. Hoe hij zich gedraagt, is in het belang van het bedrijf, aldus Gross.

“Het is net als omgaan met familie – je creëert niet altijd de meest productieve familie door aardige praatjes,” zegt hij. “Er is een tijd voor zachte liefde en voor harde liefde, en ik kan beide geven.”

Geen reden tot controle
Michael Diekman, bestuurder van moederbedrijf Allianz, zegt in een reactie ‘heel blij’ te zijn met de nieuwe managementstructuur bij Pimco. De positie van boegbeeld El-Erian is overgenomen door een nieuwe CEO en zes investeringsspecialisten, wat voor meer stabiliteit moet zorgen door een betere spreiding van risico’s. Ook Gross stelt dat die veranderingen een verdeling van de macht aan de top laten zien.

Diekman ziet geen reden om meer controle uit te oefenen op het winstgevende Pimco. De veranderingen richten zich op de lange termijn op de vraag of Pimco een Bill Gross eenmansshow is of meer dan dat, aldus Diekman.

Toekomst
Het blijft de vraag hoe beleggers erop zullen reageren. De resultaten over het laatste kwartaal van 2013 stonden behoorlijk onder druk. The Wall Street Journal citeert vermogensbeheerder Chad Carlson, die zijn deelnemingen in Pimco vorig jaar heeft verlaagd en overweegt meer geld weg te trekken. 

Andere geïnterviewden maken zich eveneens zorgen, maar hebben die zorgen nog niet geuit in acties. Ze blijven Pimco vooralsnog trouw. De resultaten, die tot nog toe gemengd zijn, zullen moeten uitwijzen of Gross' gedrag gerechtvaardigd is. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie